CommentaarToerisme

Beperking b&b's is lastig uitvoerbaar

Beeld Trouw

Het is voorstelbaar dat de gemeente Amsterdam wil voorkomen dat in populaire gedeelten van de stad steeds meer bewoners een bed and breakfast optuigen. De leefbaarheid in die delen staat al langer onder druk door het geëxplodeerde aantal toeristen dat de hoofdstad bezoekt. De drukte en soms ook overlast sijpelen vanaf de grachtengordel steeds dieper de omringende wijken in. Zo wordt de ruimte voor bewoners steeds meer ingeperkt, niet alleen doordat de drukte de woonrust verstoort, maar ook doordat steeds meer vierkante meters worden ingenomen door toeristen.

Om die toevloed te beteugelen staat er al een rem op het aantal hotels en is de periode dat inwoners hun hele huis mogen verhuren ingeperkt tot een maand per jaar. In het verlengde daarvan wordt ook de kamerverhuur via bed and breakfasts ingeperkt. Ook al kan de gemeente niet hardmaken dat veel inwoners die het nu aanbieden of willen gaan doen, de vrijkomende kamer anders permanent zouden verhuren aan bijvoorbeeld een student of starter. Het hele jaar door een woning delen is immers een ander verhaal.

Loten

Het gemeentebestuur lanceert nu het plan om in populaire wijken waar te veel aanbieders zijn, elke vijf jaar te loten wie een vergunning krijgt voor b&b. Simpelweg een stop invoeren en geen nieuwe aanbieders toelaten, is in strijd met Europese mededingingsregels. Verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens erkent dat loting geen ideaal systeem is, maar een beter alternatief kent hij niet. Wie op dit moment een b&b bestiert en wordt uitgeloot, krijgt nog twee jaar de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie, inclusief inkomstenverlies.

Die periode is te kort, zeker voor burgers die tot voor kort van niets wisten en flink hebben geïnvesteerd in hun huurkamer, investeringen die overigens ook nodig waren doordat de gemeente herhaaldelijk aanvullende eisen stelde. Op dat punt kan Ivens zijn plan beter aanpassen om rekening te houden met de rechtszekerheid van zijn plaatsgenoten.

Arbeidsintensief circus 

Daarnaast vormt deze loting, inclusief alle bijkomende controles die de gemeente na nieuwe rondes zal moeten uitvoeren, een arbeidsintensief circus waarvan het maar de vraag is of de baten opwegen tegen de kosten. Het plan van Amsterdam kan daarom beter worden gezien als een signaal, dat mogelijk in de toekomst ook in andere grote steden zal klinken. Een signaal dat hopelijk ook wordt opgepikt door diegenen die langs ‘grijze’ constructies verdienen via b&b zonder echt zelf in het betrokken huis te wonen. In een steeds populairder wordende wijk het eigen inkomen aanvullen met de opvang van tijdelijke gasten is een mooie strategie, maar de toekomst is er niet mee gegarandeerd.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden