Beperken van gaswinning kost schatkist 1,5 miljard

Beeld anp

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) draait de gaskraan in Groningen verder dicht. Hij beperkt de gaswinning in 2016 tot 27 miljard kuub gas, maakte hij vrijdag bekend. Dat is drie kuub minder dan dit jaar en gaat de schatkist 1,5 miljard kosten.

Kamp volgt daarmee de Raad van State die eerder dit jaar bepaalde dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) tot oktober 2016 niet meer dan 27 miljard kuub gas mag winnen in Groningen. Dijsselbloem heeft vrijdag gezegd dat door dit besluit niet meer bezuinigd hoeft te worden.

Als de winter kouder wordt, en meer gas nodig is om iedereen warm te houden, zou het kunnen dat er meer uit de Groningse bodem wordt gehaald. Volgens netbeheerder GasUnie Transport Services (GTS) is dan 31 miljard kuub gas nodig.

Protest
Tegen de gaswinning in Groningen is veel protest. Meerdere keren is gebleken dat de Groningse grond erdoor gaat schudden en dat huizen hierdoor beschadigd raken. Kamp schroefde daarom de afgelopen jaren de gaswinning terug. Hij zegt steeds dat het hem gaat om de 'veiligheid van de Groningers'.

Van bijna 48 miljard kuub in 2012 en bijna 54 miljard kuub in 2013 gold dit jaar 30 miljard kuub gas als maximum. En voor 2016 wordt dat met 27 miljard kuub dus nog wat minder.

Niet genoeg
Maar voor veel critici is 27 miljard kuub niet genoeg om Groningers echt veilig te stellen. Belangenorganisatie Milieudefensie noemt het besluit 'een klap in het gezicht van de Groningers'. "Uit onderzoek blijkt keer op keer dat de aardbevingen in Groningen onverminderd doorgaan met dit niveau van gaswinning."

Ook Dick Kleijer, secretaris Groninger Bodem Beweging (GBB) hoopte op meer. "Het was mooi geweest als de minister de gaswinning verder had beperkt. We moeten namelijk naar een veiliger Groningen en dan moet de gaskraan verder dicht."

Stientje van Veldhoven, Tweede Kamerlid voor D66 vindt dat Kamp de principiële keuze moet maken om niet méér gas te winnen dan nodig is voor de leveringszekerheid. "Dan hoeft de rechter straks dit kabinet niet opnieuw terug te fluiten. Een structurele oplossing is om Nederland van zijn gasverslaving af te helpen."

Structurele oplossing
Voor een structurele oplossing heeft Kamp ook plannen bekend gemaakt. Hij streeft ernaar in 2020 minder gas te verkopen aan het buitenland en meer te importeren. De minister verwacht dat de noordelijke provincie dan nog tussen 18 en 24 kuub gas moet leveren.

Het gas uit Groningen is anders samengesteld dan gas in andere landen. Gas uit het buitenland moet daarom eerst in een stikstofinstallatie geschikt worden gemaakt voor gebruik hier. In Zuidbroek wordt daar een nieuwe stikstoffabriek voor gebouwd.

Vanaf 2017 worden bovendien alleen nog cv-ketels en gasfornuizen verkocht die geschikt zijn voor verschillende soorten gas. Dat zou uiteindelijk moeten leiden tot een lichtere last op de schouders van Groningers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden