Opinie

Beperk vangst om later meer te kunnen vissen

©Thinkstock

Staatssecretaris Bleker weigert zich uit te spreken tegen de overbevissing van horsmakreel in de Stille Oceaan, waar ook Nederlandse vissers bij betrokken zijn. Hij is tegen een vangstverbod: een quotum om de vangst te beperken moet genoeg zijn, aldus Bleker (Trouw, 16 februari).

In twintig jaar is de horsmakreelstand in de zuidelijke Pacific met 90 procent teruggelopen. Het is van een treurige voorspelbaarheid dat Bleker opnieuw economische belangen van de Nederlandse visserij laat prevaleren boven een verstandige omgang met de natuur. Temeer omdat hij hiermee het omgekeerde bereikt van wat hij beoogt: overbevissing kost juist handenvol geld en is desastreus voor de werkgelegenheid.

De New Economic Foundation, een Britse denktank, publiceerde vorige week haar rapport Jobs lost at sea, waarin wordt becijferd dat overbevissing de EU jaarlijks 3,2 miljard euro kost. Dat is vijf keer zoveel als alle EU-subsidies die jaarlijks worden besteed aan het op de been houden van de Europese vissersvloot. De Europese zeeën zouden meer dan 3,5 miljoen ton extra vis kunnen opleveren als de visbestanden tijdelijk met rust worden gelaten. Hiermee kunnen ruim 150 miljoen mensen worden gevoed. Daarnaast zou de visserijsector aan 100.000 mensen meer werk kunnen bieden.

Duizelingwekkende cijfers, waar juist mensen als Bleker het belang van zouden moeten inzien.

Exacte gegevens zijn niet bekend, maar ook in de Stille Oceaan zal uitputting van visbestanden grote economische schade opleveren. Hopelijk ziet Bleker in dat er meer op het spel staat dan de kortetermijnbelangen van de visserijsector. Door tijdelijk wat gas terug te nemen, krijgt de vis een adempauze - en krijgen wij straks meer vis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden