Bepalend voor het gesprek bij de koffie-automaat

Ze zijn toe aan wat nieuws. Paul Witteman is ook wat vermoeid van al dat nachtbraken. Daarom stoppen hij en Jeroen Pauw met hun dagelijkse talkshow op de late avond. Beide presentatoren zullen op televisie te zien blijven: Witteman gaat een programma over muziek maken en Pauw blijft op hetzelfde tijdstip een talkshow voor de Vara presenteren. Maar toch, de beslissing betekent dat er 23 mei een einde komt aan een iconisch tv-programma, wat je er ook van vindt.

undefined

Jammer!

Toen Paul Witteman en Jeroen Pauw in 2006 begonnen, werden ze onvermijdelijk vergeleken met Barend & Van Dorp, het duo dat het genre van de dagelijkse talkshow jarenlang had gedomineerd. In het begin moesten Pauw en Witteman het meestal afleggen tegen hun voorgangers. Het feit alleen al dat in de eerste uitzending op 4 september 2006 onder meer Mariska Hulscher kwam vertellen waarom haar showbizzhuwelijk zo snel was gestrand, kwam ze op gehoon te staan. Ging dit het niveau worden?

Maar Pauw en Witteman bewezen anders. Ze bleken een goed duo en wisten spraakmakende en belangrijke gasten naar de studio te krijgen. Het regeerakkoord tussen de PvdA en de VVD werd nog voordat het in de Tweede Kamer was toegelicht, aan de P&W-tafel besproken door Rutte en Samsom. De van moord verdachte Joran van der Sloot en misdaadverslaggever Peter R. de Vries, bezig met een missie om Van der Sloots schuld te bewijzen, verschenen samen in de uitzending. Met als resultaat spraakmakende televisie, al was het alleen maar omdat de uitzending eindigde met een glas wijn in het gezicht van De Vries. Gegooid door Van der Sloot, die nog wel tot de aftiteling had gewacht.

De late-nighttalkshow ontwikkelde zich zo tot een programma met impact - wat in de tv-wereld vooral betekent dat je het gesprek bij de koffieautomaat mede bepaalt. Wie kent het fragment van het briefje van Bleker niet? Toenmalig staatssecretaris Henk Bleker schoof de jonge asielzoeker Mauro tijdens de live-uitzending een papiertje toe met daarop een uitnodiging om mee te gaan naar een voetbalwedstrijd. Nee, Mauro bedankte er hartelijk voor.

Vooral voor politici is de tafel van Pauw & Witteman een begeerde plek. Het is de kans om in de schijnwerpers te staan voor een groot publiek - de kijkcijfers schommelen meestal zo rond de 800.000. Al is het ook een plek met een groot afbreukrisico. Wie niet goed uit z'n woorden komt, kan beter thuisblijven.

undefined

Eindelijk!

Na acht jaar en ongeveer twaalfhonderd afleveringen, lijkt het soms net of Pauw en Witteman wat murw geslagen zijn. Dat viel vooral op toen tv-coryfee Sonja Barend tijdens een uitzending uitriep: "Zijn jullie er nog?" Ivo Opstelten, minister van veiligheid en justitie, had daarvoor een minutenlang en wollig betoog gehouden over meer politie op straat, zonder dat Pauw of Witteman ook maar één vraag had gesteld.

Sowieso is niet elk gesprek aan de P&W-tafel een gedenkwaardig tv-fragment. Vooral niet als het om onderwerpen gaat waar Pauw & Witteman volgens critici geen kaas van hebben gegeten. Religie? Niets voor hen. Sport? De juiste vragen blijven volgens liefhebbers uit.

En dan is er ook dat vrouwonvriendelijke, wat vooral aan Jeroen Pauw kleeft. Vrouwen - áls ze al aan tafel zitten tussen de grijze pakken - worden benaderd op hun vrouwzijn en niet op de inhoud, luidt de kritiek. Zoals voormalig PvdA-Kamerlid Nebahat Albayrak, die begin 2012 haar kandidaatschap voor het PvdA-lijsttrekkerschap in de talkshow kwam toelichten, en alleen maar vragen kreeg over haar vrouwelijkheid en haar Turkse achtergrond.

Die onhandigheid valt alleen nog maar meer op door de komst van een concurrerend programma op de commerciële zender: 'RTL late night'. Presentator Humberto Tan heeft regelmatig een tafel vol vrouwen, die hij met dezelfde charme benadert als de mannelijke gasten. Het programma straalt gezelligheid uit. En hoewel het lastig vergelijken is - de onderwerpen bij RTL zijn vaak wat luchtiger dan bij de Vara - blijf je soms bij Pauw & Witteman toch met het gevoel zitten: mag er ook nog wat gelachen worden?

De formule van Tan werkt. RTL late night weet in korte tijd ongeveer net zoveel kijkers te trekken als Pauw & Witteman. Met een hoogtepunt voor Tan op de vrijdagavond, wanneer hij vaak meer dan een miljoen mensen weet te bereiken. En dat is Jeroen Pauw en Paul Witteman al een tijdje niet meer gelukt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden