Weblog

Bepaalden dinowinden en sterrestormen het klimaat?

De Apatosaurus excelsus, goed voor 2500 liter methaan per dag. Beeld Charles R.Knight
De Apatosaurus excelsus, goed voor 2500 liter methaan per dag.Beeld Charles R.Knight

De afgelopen dagen heb ik een paar opmerkelijke, en soms ook hilarische, artikelen gelezen over de relatie tussen het klimaat, de mens, supernova's, dino's en vooral: de zon. De invloed van CO2 lijkt wat op zijn retour.

Laat ik u op een wat minder welriekende manier dit artikel in verleiden. Met winden van dinosauriërs. Gigantische winden moeten dat zijn geweest. De dino's die 150 miljoen jaar geleden de aarde domineerden, sauropoden van zo'n 20.000 kilo elk, produceerden vermoedelijk zo'n 2500 liter van het broeikasgas methaan. Per dag.
De dino's hebben samen zo'n 500 miljoen ton methaan per jaar de lucht in geblazen, zo vermoeden wetenschappers in het vakblad Current Biology. Al u bedenkt dat onze koeien en andere herkauwers van nu al medeschuldig worden verklaard aan het broeikaseffect, terwijl die samen 'slechts' 50 miljoen ton methaan per jaar produceren, dan is het duidelijk dat de dino's hun toch al warme wereld nog eens flink moeten hebben opgestookt. Misschien een goeie reden om niet via genetische manipulatie een paar dino-rassen terug te laten keren op aarde.

Supernova
Heel intrigerend vind ik ook onderzoek van de Deen Henrik Svensmark van de Deense Technische Universiteit over de invloed van supernova's op ons klimaat. Een supernova is een ster die aan het einde van haar leven explodeert. Onze zon staat zo'n apocalyps niet te wachten, zij zal zich eerst opblazen tot een 247 keer zo grote rode reus (over 5 miljard jaar begint dat, dus we hebben nog even) en dan ineenschrompelen tot een witte dwerg die nog maar 1 procent van de taille heeft van de huidige zon.

Supernova's kwamen in onze hoek van het heelal de afgelopen 510 miljoen jaar geregeld voor, heeft Svensmark berekend. En het ritme waarin dat is gebeurd, stemt wonderwel overeen met de temperatuur- en CO2-schommelingen op aarde! Telkens als een supernova optreedt, wordt heel veel galactische kosmische straling het heelal in geslingerd. Als de aarde door zo'n 'storm' van supernova-straling werd getroffen, ging hier de temperatuur omlaag, vormden zich op land enorme ijsmassa's, daalde het zeeniveau abrupt met wel 25 meter en was er weinig CO2 in de lucht.

Super voor microbe en plant
Het laatste zou volgens Svensmark verklaard kunnen worden door microben en planten in de zeeën die veel CO2 opnamen en welig tierden. Door de afkoeling ontstonden op het land tegelijkertijd ook meer verschillende klimaatzones, die op hun beurt het ontstaan van een grotere diversiteit aan levensvormen stimuleerden.
En daarmee zouden supernova's, vanaf een afstand van honderden tot duizenden biljoenen kilometers, dus een wezenlijke rol kunnen hebben gespeeld bij ons klimaat en bij de selectie van levensvormen die uiteindelijk tot u en mij en dit weblog hebben geleid...

Ik had aanvankelijk het idee om ook nog twee andere interessante artikelen, met wat directere consequenties voor de actualiteit en mijn zonnepanelen-enthousiasme, hier te bespreken. Maar dat wordt voor nu teveel. Dat vervolg krijgt u over een dag of twee van me.

Twitter
Ik heb sinds kort een Twitter-account gericht op mijn energie-activiteiten. U kunt me volgen via @VincentDekker4.

De Pleiaden, een sterrengroep op 'slechts' 4000 biljoen kilometer (440 lichtjaren) afstand, waar supernova's kunnen zijn opgetreden. Beeld Nasa, Esa & Aura/Caltech
De Pleiaden, een sterrengroep op 'slechts' 4000 biljoen kilometer (440 lichtjaren) afstand, waar supernova's kunnen zijn opgetreden.Beeld Nasa, Esa & Aura/Caltech
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden