De vraag van Monic

Beoordeelt u mensen op grond van foute grappen die jaren geleden zijn gemaakt of getweet?

Monic Slingerland Beeld Leo Lanser
Monic SlingerlandBeeld Leo Lanser

Een Vlaamse politicus, staatssecretaris Theo Francken van de N-VA, deelde deze week tweets van een Zweedse man van wie hij dacht dat het een journalist was.

Het ging over de uitslag van de Zweedse verkiezingen. De man bleek later een ontkenner van de Holocaust te zijn. Zodra Francken dat merkte, verwijderde hij de tweets.

Een ongeschreven wet op internet is kennelijk dat delen je tot bondgenoot maakt. Theo Francken verwijderde de tweets, maar kwam daarmee juist wel in het nieuws. Hij kan er niet meer op afgerekend worden, maar staat wel bekend als iemand die op de een of andere manier contact had met een Holocaust-ontkenner.

Digitale eerlijkheid

Zo voorzichtig als Theo Francken is VVD'er Thierry Aartsen niet, het kersverse Tweede Kamerlid. Je zou ook kunnen zeggen: zo heimelijk als Francken is Aartsen niet. Hij heeft gewoon al zijn tweets laten staan, toen hij wist dat hij gepresenteerd zou worden als kandidaat Tweede Kamerlid voor de VVD. Die tweets leidden meteen tot ophef. Een Kamerlid dat flink foute grappen maakt over mensen die zich voor de trein werpen en over Sylvana Simons op het moment dat ze doodsbedreigingen krijgt, is dat wel handig?

"Ik ben wie ik ben", zegt hij. Geen heilige. Niets te verbergen. Een vorm van digitale eerlijkheid, zou je kunnen zeggen.

Het incident rond Thierry Aartsen leidt tot de vraag of slechte grappen die iemand ooit gemaakt heeft, meegewogen mogen worden bij een beoordeling nu. Je kunt voor slechte grappen ook lezen: foute foto's op Facebook.

Maar is fout nog wel fout? Thierry Baudet van Forum voor Democratie plaatste deze zomer een naaktfoto van zichzelf op Instagram, liggend aan de rand van een zwembad-zonder-rand, met zijn rechterhand zo geplaceerd dat net niet alles te zien was. 'Release and reload' zette hij eronder: loslaten en opladen.

Dat zou in de tijd van Joop den Uyl en Barend Biesheuvel ondenkbaar zijn geweest, laat staan in de tijd van Colijn en Drees. Politici verschenen toen in het openbaar in pak. Zeker waren er braspartijen, waarbij er erg foute grappen gemaakt werden, maar dat gebeurde vooral achter de schermen. Journalisten en fotografen die getuigen waren, werden geacht hier geen verslag van te doen.

Aanbevelingen

Facebook en Twitter hebben de schermen resoluut neergehaald. Vooral Twitter brengt veel in de openbaarheid. En ze zijn hardnekkig, die sporen op sociale media. Lastig te verwijderen, en als ze verwijderd zijn, maar iemand anders had ze toch al gezien, dan kan het verwijderen op zichzelf ook weer negatief uitwerken. Want kennelijk valt er iets te verbergen.

De sites die op internet tips geven over solliciteren, komen met aanbevelingen over het afschermen van je facebookprofiel, zodat je werkgever niet die vakantiefoto's ziet, en over het plaatsen van politiek-correcte informatie.

Vandaar mijn vraag: beoordeelt u mensen op grond van foute grappen, jaren geleden gemaakt of op Twitter of Facebook geplaatst?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12.00 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Lees hier ons hele dossier.

Lees ook:

Compromis: de klok een half uur vooruit en dat is het dan

Wat heeft u liever, vroeg chef opinie Monic Slingerland: ieder half jaar wisselen, alleen zomertijd of alleen wintertijd? De lezers verschillen van mening.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden