Beoordeel politicus op daden

Mag een politicus in een tv-spot zijn privéleven tonen? Dat was zaterdag de vraag aan de lezers, vanwege de tv-spot waarin de gehandicapte dochter van PvdA-lijsttrekker Samsom figureerde.

Welkom in 2012
Als iemand mijn belangen gaat vertegenwoordigen, wil ik meer van die persoon weten. Hoe, dat maakt me niet veel uit. Zo lang het maar niveau heeft. Waren Willem Drees en Wim Kok politiek zuiverder dan Diederik Samsom omdat we van hen privé niet veel wisten? Onzin! Het idee dat de grens tussen publiek en privé hoort te blijven, is passé. Een calvinistisch overblijfsel. Die tijden liggen achter ons. Welkom in 2012: de tijd waarin door social media en 'RTL Boulevard' de grens verdwijnt tussen wat privé en wat publiek is. Gewild of ongewild. De mens doet er inderdaad steeds meer toe. Indien je een boodschap succesvol wilt overbrengen, zijn vorm en inhoud onlosmakelijk met elkaar verbonden. Samsom gebruikt hiervoor de mogelijkheden die er zijn. Zoals John Jansen van Galen ook aangaf, is het filmpje smaakvol gemaakt. Prima!

Bart Lawa Breda

Vertrouwen

Ja, waar voorheen een partij of een ideologie werd gekozen, is de kiezer nu veel meer op de keuze voor de persoon van een politicus aangewezen. Gezien het huidige versplinterde politieke landschap weet de kiezer vooraf dat partijen veel concessies zullen moeten doen aan het eigen verkiezingsprogramma. Daarnaast staan politici onder grote druk (tijdsdruk, hectiek, een zware verantwoordelijkheid et cetera) en moeten voortdurend antwoorden worden gevonden op nieuwe (onvoorziene) ontwikkelingen. Ik ben het dan ook eens met Diederik Samsom (Verdieping, 7 juli) dat de kiezer behoefte heeft om te weten wie de politicus is aan wie hij/zij zijn/haar vertrouwen geeft en hoe die politicus in bepaalde situaties zal reageren. Het enigszins leren kennen van de mens achter de politicus kan de kiezer daarbij helpen.

Wim de Gans Alblasserdam

Misleiding
Als een politicus in een tv-spot zijn persoonlijke leven toont, zullen veel mensen zich daardoor laten misleiden. De hedendaagse consument wil immers graag plezierig beïnvloed worden. Dat maakt het kiezen makkelijker en dan hoeft hij niet zelf na te denken. Zo hebben we enerzijds de politici die uit gemakzucht met een filmpje in de Nederlandse huiskamers binnendringen en anderzijds de eenling die met bodyguards moet leven en zijn gezin zwaar moet beveiligen. Ik zou voor geen van beiden kiezen, maar mij zeer goed laten voorlichten over de verkiezingsprogramma's en pijnlijke bezuinigingen. En kijken welke van de politieke partijen deze het best kunnen verwoorden, en ook in het buitenland een diplomatieke en beschaafde indruk maken.

Nelleke van der Plas Vaals

Scharenslijper
Laatst stond er onaangekondigd een scharenslijper voor mijn deur. "Mag ik net als vorig jaar uw maaimachine slijpen en oliën?", vroeg hij. Zonder aarzelen gaf ik het dure apparaat mee in de verwachting deze geslepen en wel terug te krijgen. Pas toen de man weg was, realiseerde ik me dat er vertrouwen was op grond van ... ja, zeg het maar. Was het zijn manifestatie en de ooit eerder naar tevredenheid verleende dienst? In ieder geval wist ik niets over zijn privéleven. Stel dat Emile, Mark, Diederik of Sybrand onverwachts op mijn deurmat staat, zou ik dan met hetzelfde gemak mijn dure spullen afgeven? Eén ding is zeker: of zij getrouwd zijn, kinderen hebben, van wielrennen houden, het zal allemaal wel. Het gaat mij om hun politieke ideeën, hoe zij erover spreken en ernaar handelen. Daarin onthult zich de persoon van de politicus, aan wie ik mijn dure kiezersstem afgeef.

Sjaak Kloppenburg Joure

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden