’Beoogd minister VS wil direct overleg met Iran voeren’

In Washington wordt gespeculeerd over een ommezwaai in het Amerikaanse Iran-beleid. De nieuwe minister van defensie, Bob Gates, zou Bush willen overhalen rechtstreeks met Teheran te gaan praten.

Tot nu toe wees het Witte Huis directe gesprekken over Irans nucleaire programma van de hand. Het communiceerde met Teheran via het Europese trio van Britten, Fransen en Duitsers of via Moskou. Washington wachtte op een machtswisseling in Iran voordat het weer contact wou.

Onlangs liet Washington blijken Amerikaanse gezanten mee te willen sturen met het EU-trio, op voorwaarde dat Teheran eerst ophield uranium te verrijken. De Iraanse leiders wezen die voorwaarde af.

Volgens Bob Gates, beoogd opvolger van defensieminister Rumsfeld, moet Amerika wel met Iran praten. Dat stelde hij twee jaar geleden, toen hij met de vroegere nationale-veiligheidsadviseur van president Carter, Zbigniew Brzezinski, ideeën opperde voor een nieuw Iran-beleid.

Het Iraanse regime zit stevig in het zadel en een snelle omverwerping van binnenuit zit er niet in, stelden Brzezinski en Gates. Amerika mocht vanaf de zijlijn toekijken, terwijl Iran werkte aan een atoombom, in hun visie. Direct contact met Iran is volgens niet alleen nodig om die nucleaire dreiging af te wenden, maar ook om oplossingen te bedenken voor Irak en Afghanistan.

Of Gates Bush kan overhalen, is de vraag. Maar hij staat zeker niet alleen. Gates zat tot vorige week ook in de werkgroep van James Baker, ex-minister van buitenlandse zaken. Die groep studeert op een nieuwe Irak-aanpak. Een aanbeveling wordt om gesprekken te voeren met Iran én Syrië, aldus Baker.

Ook in de Senaat wint het idee aan steun. De vertrekkende Republikeinse voorzitter van de commissie voor buitenlandse zaken, Richard Lugar is vóór. De opvolger, de Democraat Joseph Biden ook. Daarmee wordt het moeilijk voor Bush om aan de oude koers vast te houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden