ColumnVincent wil Zon
Benzine voor de auto is zeven keer zo duur om te maken als groene stroom
De productie van benzine om een auto een kilometer te laten rijden kost zeven keer zo veel als die van groene stroom. En dat is dan nog in het voordeel van benzine gerekend. Franse analisten verwachten dat de oliewereld deze ‘onweerstaanbare’ rekensom spoedig niet meer kan negeren.
Analisten van een van de grootste banken ter wereld, BNP Paribas, hebben onderzocht hoeveel voor een auto nuttige energie je per Amerikaanse dollar haalt uit olie die je uit de grond pompt. Dat hebben ze vergeleken met de energie per dollar die je krijgt als je in duurzame bronnen, met name wind- en zonne-energie, investeert. De uitkomst mag je gerust verbijsterend noemen, en een niet mis te verstane waarschuwing aan het adres van benzinemaatschappijen.
90 procent verlies
Ze keken naar de kosten om olie uit de grond te halen, te raffineren tot benzine en te transporteren. Daarnaast verrekenden ze ook het energieverlies bij de raffinage en het energieverlies in de motor, waar meer dan driekwart van de energie die in de benzine zit alsnog verloren gaat als warmte. Ze rekenden met grote getallen, wat in het voordeel werkt van grootschalige oliewinning, die immers duurder wordt naarmate de velden die je aanboort kleiner zijn. Bij de huidige prijs van ongeveer 60 dollar per vat, kun je voor 100 miljard dollar omgerekend voor 2824 TWh (2824 miljard kilowattuur ) aan olie kopen. Daar houd je aan nuttige rij-energie in de auto nog 270 TWh van over, pakweg 10 procent. Van je investering is dus 90 procent verloren gegaan.
Bij zonne-energie kun je voor 100 miljard dollar 3249 TWh aan energie inkopen. Na de kosten voor transport en de energieverliezen bij het transport en bij het laden van de batterij blijft er nog 1667 TWh aan nuttige rij-energie over. Dat is dus ruim 6 keer zo veel als de 270 TWh bij benzine. Voor wind is het plaatje nog iets gunstiger.
Een kWh voor 2 cent
De kosten van de aanleg van de laadinfrastructuur zijn hierin meegenomen. Maar belangrijker nog is dat voor de productiekosten van wind- en zonne-energie met 6 à 7 cent per kWh is gerekend. Dat is inmiddels eerder 3 à 4 cent (zonne-energie in onder meer Portugal zit nu zelfs onder de 2 cent) en dat zal de komende jaren nog fors in prijs dalen. In feite krijg je bij de nieuwste investeringen in duurzame energie nu dus al 2 tot 3 keer zo veel TWh dan waarmee BNP Paribas heeft gerekend. Waarmee benzine dus al 15 tot 20 keer duurder wordt om te maken dan groene stroom.
Om concurrerend te zijn zou olie maximaal 9 dollar per vat mogen kosten, volgens de voor olie gunstige berekening van BNP Paribas. Het is nu 55 à 60 dollar, en de afgelopen dertig jaar schommelde de prijs tussen de 12 (1998) en 140 (2008) dollar per vat. Bovendien wordt olie steeds moeilijker winbaar, en dus duurder.
Rariteit
Nog hebben oliemaatschappijen het voordeel van de schaalgrootte. Overal kun je benzine tanken en de meeste auto's rijden op benzine. Maar naarmate er meer laadpalen komen en meer elektrische auto's, gaat de kostprijs van de nuttige energie snel de beslissende factor worden, voorspellen de analisten van BNP Paribas. Bij dat alles zijn enkele grote voordelen van duurzame energie, zoals minder gezondheidsproblemen en het feit dat groene stroom milieu en klimaat veel minder belast, nog niet eens meegerekend. En wie denkt dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen, waarschuwt de Franse bank, moet eens kijken naar wat er de afgelopen tien jaar is gebeurd. Elektrische auto's waren in 2009 nog een rariteit en bepalen nu de toekomst van het wegtransport.
In zijn weblog ‘Vincent wil zon’ belicht Vincent Dekker innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis. Lees meer afleveringen op trouw.nl/vincentwilzon.
Lees ook:
De laadpaalstrijd laat zien: elektrisch rijden heeft al gewonnen
Wie nog twijfelt of elektrisch rijden het gaat winnen van benzine- en waterstofauto’s, hoeft alleen maar naar de strijd om de laadpaal te kijken.
De energietransitie zet Volkswagen in een paar jaar op zijn kop
Wie wil weten hoe ingrijpend de energietransitie kan zijn voor bedrijven, moet de komende tijd goed naar Volkswagen kijken.