null Beeld

De vraag van MonicMinder tanken

Benzine heeft veel meer nadelen dan de hoge prijs

Gaat u minder tanken als benzine duurder wordt, was de vraag. Lezers hebben andere oplossingen: de fiets of langzamer op de snelweg.

Geen excuses meer

Laat die auto toch wat vaker staan en pak eens de fiets. Dat is goed voor je portemonnee, goed voor het milieu en goed voor je gezondheid. Geen excuses meer, vandaag beginnen.

 W. Terporten Vlaardingen

Kijk naar Amerika

Natuurlijk doen wij altijd al korte verplaatsingen op de fiets. En de lange afstanden dan? De oplossing is minder hard rijden. Het verschil in benzinegebruik tussen 110 en 130 km per uur is groot. Het is belachelijk dat je in een klein land als het onze met 130 van A naar B kunt rijden. Neem een voorbeeld aan de Verenigde Staten en Canada, daar liggen de maximumsnelheden lager.

Harm Batterink Emmeloord

Zonnebloemolie of verhuizen

Een liter benzine kost maar 82 cent. De rest van de prijs bestaat uit brandstofaccijns en het hoge btw-tarief. Hoe minder wij gaan rijden, hoe minder geld in de staatskas vloeit. Net als bij tabak en alcohol. Als de autofabrikanten nou eens een auto zouden ontwikkelen die op zonnebloemolie rijdt: veel groener kan het toch niet? Dan kunnen wij bij de supermarkt tanken voor 1,19 euro per liter. Zolang dat niet kan en de benzineprijs stijgt, is verhuizen wellicht een optie. Wie wil er niet op de fiets, filevrij, naar het werk?

Henk de Kroon De Bilt

Snel aan de stekker

Het lijkt mij een prima stimulans om elektrisch te gaan rijden. Los van de hoge prijs hebben benzine en diesel zoveel andere nadelen, dat de prijs eigenlijk nog veel hoger zou moeten zijn. Want die nadelen zouden moeten worden doorberekend in de brandstofprijs. Het echte antwoord zit niet in minder tanken, maar in versneld elektrisch gaan rijden. Laat de olie maar zitten in de grond, wij willen schone energie voor een zonnige toekomst.

Gert Olbertijn Gouda

Juist sneller tanken

Ik ga niet minder tanken als de benzine snel duurder wordt, maar ik ga wel sneller tanken, zolang de benzine minder duur is.

Jan Willem Hilbrands Den Haag

Honderd is genoeg

Als de benzineprijs stijgt en fiets en trein geen optie zijn, is er nog een andere, simpele mogelijkheid om kosten te besparen. Rijd gewoon wat rustiger. Honderd kilometer afleggen met een snelheid van 90 km per uur kost 5,4 liter brandstof. Als je dezelfde afstand aflegt met 120 km per uur, dan kost dat 7,7 liter brandstof (dat is 43 procent meer). Maar minstens zo belangrijk: met rustiger rijden zorg je voor minder CO2-uitstoot, minder stikstofdepositie in natuurgebieden, schonere lucht en minder geluidsoverlast. Doe net als ons mee met www.100isgenoeg.nl.

Alet Wijga en Carien Kalmeijer Utrecht

Fossiele leaseauto

Mijn werkgever verstrekt mij een leaseauto, waarmee ik onbeperkt kan tanken, ook in het buitenland. Hoe meer liters ik tank, hoe meer airmiles ik kan sparen. Voorlopig zal ik nog gewoon flink gassen met mijn fossiele leaseauto. De baas, collega’s en klanten financieren dit indirect.

Frans Visserman Amsterdam

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden