Benzeen bereikt Russische stad Chabarovsk

(Novum/AP) - Een deel van het benzeen dat vorige maand na een explosie weglekte uit een chemische fabriek in het noordoosten van China heeft donderdag zoals werd verwacht via de rivier de Amoer de Russische stad Chabarovsk bereikt. Volgens het gemeentebestuur overschrijdt het benzeengehalte in het water de gestelde normen niet en kan de bevolking gewoon leidingwater blijven gebruiken, in elk geval om mee te koken en te wassen.

Na de explosie liep er op 13 november honderd ton benzeen en nitrobenzeen in de rivier de Songhua, als gevolg waarvan de 3,8 miljoen inwoners van de Chinese stad Harbin vijf dagen zonder drinkwater kwamen te zitten. Vorige week passeerde de benzeenvlek de Russische grens. Chabarovsk haalt al zijn drinkwater uit de Amoer en het water uit de rivier wordt met tonnen koolstof gezuiverd. Het kan vier of meer dagen duren voor de 180 kilometer lange benzeenvlek Chabarovsk, een stad met 580.000 inwoners, is gepasseerd, maar volgens deskundigen zullen de ecologische gevolgen veel langer merkbaar blijven.

Benzeen en nitrobenzeen zijn zwaarder dan water en de stoffen zetten zich vast op de bodem van de rivier of op ijs. Komende lente zal door smeltend ijs niet alleen het rivierwater worden verontreinigd, maar ook de oever, zegt Jevgeni Rozjkov van de meteorologische dienst van het Russische Verre Oosten. Het vissen in de rivier is door de autoriteiten reeds verboden en dat verbod zal mogelijk twee jaar gehandhaafd blijven.

Niet alle inwoners van Chabarovsk durfden donderdag af te gaan op de verzekering van het gemeentebestuur, dat ze leidingwater konden blijven gebruiken. De kleine flat waar Irina Zakonnikova met haar man en twee kinderen woont stond volgestouwd met flessen, emmers en pannen water. Ook het bad stond vol water. Het gezin gebruikt geen leidingwater meer. 'We proberen niet in paniek te raken, maar natuurlijk zijn we wel bang', zegt Zakonnikova. Een hoge milieufunctionaris, Vladimir Ott, gaf het gezin gelijk. Volgens hem is het niet verantwoord om leidingwater te gebruiken, ook niet om te koken en te wassen.

Woensdagavond werd de waterleiding in de stad Yingde het zuiden van China afgesloten. Dat gebeurde naar aanleiding van de vervuiling van de rivier de Bei. Dinsdag kwamen ook de inwoners van de stad Shaoguan al tijdelijk zonder drinkwater te zitten, nadat giftige stoffen uit een smelterij in die stad in de Bei terecht waren gekomen. De overheid maakte bekend dat het water in de Bei tien keert zoveel cadmium bevat als is toegestaan.

Shaoguan en Yingde liggen in een van dichtstbevolkte gebieden van China, waar duizenden fabrieken staan en de Bei mondt uit in de rivier de Parel, die door het zakencentrum Guangzhou stroomt en uitkomt in de Zuid-Chinese Zee ten westen van Hongkong. Het persbureau Xinhua meldde dat Guangzhou en de nabijgelegen stad Foshan opdracht hebben gekregen maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat het drinkwater niet wordt verontreinigd. Wat die maatregelen inhouden werd niet gezegd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden