Bent u een veertiger? Nog even doorbikkelen

Tachtigers geven, alle ouderdomsgebreken ten spijt, aan zeer tevreden of gelukkig te zijn. Beeld anp
Tachtigers geven, alle ouderdomsgebreken ten spijt, aan zeer tevreden of gelukkig te zijn.Beeld anp

Het is maar goed dat u, lezer van deze krant, gemiddeld al wat ouder bent. Dit bericht bevat namelijk niet onverdeeld goed nieuws. Amerikaanse onderzoekers hebben verschillende grote onderzoeken naar geluk en tevredenheid naast elkaar gelegd en komen tot de conclusie dat wij mensen vanaf ons vijftigste steeds gelukkiger worden.

Petra Vissers

Alle onderzoeken, in totaal met 1,3 miljoen proefpersonen in 51 landen, laten dezelfde opmerkelijke U-vorm zien die de onderzoekers in een grafiek zetten. Die U-vorm vertelt de wetenschappers dat mensen vanaf hun zestiende, zeventiende steeds iets minder gelukkig zijn met hun leven, tot ze halverwege de veertig op een dieptepunt belanden. Daarna wordt het weer beter. Tachtigers geven, alle ouderdomsgebreken ten spijt, aan zeer tevreden of gelukkig te zijn.

Een duidelijke verklaring voor de dip in het levensgeluk is er niet. Maar, schrijven de onderzoekers, het zou kunnen komen doordat de meeste mensen halverwege de veertig op de top van hun carrière zitten, met alle stress van dien, terwijl ze thuis vaak met opstandige pubers te maken hebben. En opeens beseffen: over een paar jaar horen we bij de mensen die doen alsof ze geen leesbril nodig hebben.

Het is de levensfase waarin huwelijken al op de klippen zijn gelopen of in ruig vaarwater terechtkomen en waarin een ontslag of vervelende baan niet zomaar meer is opgelost.

Al te zwartgallig moeten we ook weer niet zijn. Ondanks de veertigersdip geven de 1,3 miljoen mensen nog steeds aan redelijk gelukkig te zijn. Ze geven hun leven een zeven in plaats van een acht, zeg maar.

Toch nog goed nieuws dus. Maar dit is wat uw verslaggever leest: vanaf nu gaat het nog minstens twintig jaar bergafwaarts in haar leven.

Lees ook: Wilt u gelukkig worden? Ga dan vooral niet naar het geluk zoeken
Lees ook: 'Wie het geluk niet vindt, is haast een loser'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden