Bent u een kwetsbare patiënt? Ga niet zomaar naar een privékliniek

Artsen gaan een kunstheup plaatsen, een van de ingrepen die vaak in particuliere klinieken wordt uitgevoerd. Beeld LAIF
Artsen gaan een kunstheup plaatsen, een van de ingrepen die vaak in particuliere klinieken wordt uitgevoerd.Beeld LAIF

Nieuwe heup of gelaserde ogen? Het kan vaak snel in de particuliere kliniek - maar daar is het niet altijd veilig.

De zogeheten kwetsbare patiënt loopt risico in het groeiend aanbod buiten het reguliere ziekenhuis, concludeert zorginspectie IGJ in een zojuist gepubliceerd rapport. De ruim driehonderd particuliere klinieken waarvan de inspecteurs de administratie bekeken, behandelen vaak ouderen. Toch heeft bijna de helft geen scenario klaarliggen voor als deze patiënten in een delier raken, een ernstige staat van verwarring waarop vooral ouderen risico lopen.

In het ziekenhuis is het gebruikelijk om vlak voor een operatie een laatste keer na te lopen wat er moet gebeuren - de zogeheten time-outprocedure waarmee bijvoorbeeld moet worden voorkomen dat de verkeerde heup of knie wordt vervangen. Minder dan de helft van de particuliere klinieken voert zo'n procedure uit bij iedere patiënt. Ruim een kwart acht het noodzakelijk voor hoogstens tien procent van de 'klanten'.

Ook de registratie van wondinfectie en bloedingen na de operatie moet bij een deel van de klinieken beter. Dat zijn overigens net als de time-outprocedure zaken die ook niet bij alle gevestigde ziekenhuizen altijd goed zijn geregeld.

Risico's

Een kleine minderheid - acht van de ruim driehonderd opererende particuliere klinieken - kijkt ronduit slecht naar de risico's voor patiënten. Daar wordt niet gekeken naar overgewicht en ook niet naar het risico op delier en de vraag of de patiënt de verdoving eigenlijk wel aankan.

De particuliere operatie groeit snel: het afgelopen jaar met maar liefst 37 procent. Adviesbureau KPMG adviseerde vorige maand om relatief eenvoudige ingrepen zoals de heupvervanging buiten het traditionele ziekenhuis te laten uitvoeren. Dat kan in gespecialiseerde klinieken een stuk goedkoper.

Wie denkt dat de dokter in een privékliniek de boot en de derde wintersport verdient: dat valt vies tegen.

Particulier of niet, een kliniek moet zich bewust zijn van de eigen blinde vlek en het risico voor de patiënt, zei hoogleraar Cordula Wagner eerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden