Bent u een hij, een zij of misschien een 'fij'?

WILLEM PEKELDER

Het zou best eens een heel erg gecompliceerde uitzending kunnen worden, dat merkte je direct. Luister maar eens. "Er zijn vrouwen die man willen worden", stak Cees Grimbergen van wal, "maar ook mannen die vrouw willen worden. En mensen die zich man noch vrouw of juist man én vrouw voelen." De presentator van 'Hollandse zaken', keek ons ernstig aan, en wierp ons de vraag toe: "Zijn dit allemaal verrijkingen of is het bizar?"

Op de tribune zat een aantal kleurrijke figuren. Zoals Irina, in het roze gekleed, grijsblond lang haar, zorgvuldig opgemaakt. "Irina", sprak Grimbergen, "jij schreef vorige week op Facebook: 'Ik presenteer me voortaan uitsluitend nog als vrouw'." "Zeker", beaamde de oud-Wallstreet-bankier, "het gebeurde min of meer spontaan."

Verder zat er Vreer. Vreer vindt zichzelf man noch vrouw en heeft zijn voornaam daaraan aangepast: een verbastering van 'mevrouw' plus 'meneer'. Hij/zij had rood geverfd haar, droeg twee verschillende oorbellen en een korte broek. En we hadden Tanja, 'een sekse-neutrale studente journalistiek.' Ze mocht vroeger niet basketballen. Vandaar. "Terreur!", riep Vreer.

"Vreer, wat ben jij biologisch?", probeerde Grimbergen. "Verkeerde vraag", kapte Vreer hem af. "Nou ja", herstelde de Max-presentator zich, "hoe ben je geboren?" Vreer: "Bij de geboorte is mij het mannelijk geslacht toegekend." Een mededeling die in de studio insloeg als een bom, dat voelde je meteen.

Niettemin hield psychiater/columnist Esther van Fenema het hoofd koel. "Feiten worden tegenwoordig als aanstootgevend ervaren, maar heus, ik ben vrouw, dat is een biologisch feit, en ik ben er blij mee." Dit zorgde toch voor enige verwarring onder het publiek. Je zag het aan Vreers gezicht. "Niemand wordt als man of vrouw geboren", had hij even daarvoor nog gezegd. Zelfs Grimbergen, een zeer ervaren journalist, moest zijn best doen om niet te verdrinken in het genderneutrale moeras. "Ik ben een beetje bang dat ik vanavond hij en zij door elkaar ga gooien."

En ja hoor, daar ging hij al. "Hoe is het met de seks bij mensen die zijn omgebouwd? Mag ik dat zeggen?" Nee, dat mocht hij niet zeggen. Carolien, 'vrouw sinds 2003': "Dingen zijn omgebouwd, mensen niet." "Maar eh, je was vroeger toch een heteroman?", zette Grimbergen door. "Dat ben ik nog steeds, als vrouw." Van Fenema verzuchtte: "Oh, wat ingewikkeld!" En Irina: "Carolien, ben je niet gewoon lesbisch?"Carolien: "Alleen in het man/vrouw-spectrum."

Grimbergen greep in: "Irina, wat ben jíj eigenlijk?"Irina: "Lesbisch." Grimbergen: "Maar je hebt toch alles van een man?" Irina: "Klopt." Grimbergen: "Dat vind ik nu zo verwarrend. Je bent vrouw geworden, hebt het mannelijk geslacht en noemt jezelf lesbisch." Van Fenema: "Nu word ik duizelig."

En toen moesten de genderneutrale wc's, het schrappen van m/v uit het paspoort, het al dan niet plaatsen van tampon-automaten bij staan-/zittoiletten, en het verzinnen van een genderneutraal persoonlijk voornaamwoord ('fij', suggereerde Carolien) nog aan de orde komen. "Kan een minderheid zulke aanpassingen afdwingen?", riep psychiater Van Fenema ten einde raad. "Nog even, en we moeten Romeo en Julia gaan herschrijven!" Ja, wat zou ze denken van: Homeo en Julia?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden