Benoeming Van Gaal bij Ajax nog ver weg

null Beeld

De voorzieningenrechter heeft vandaag voorlopig een streep gezet door de beoogde aanstelling van Louis van Gaal als directievoorzitter van Ajax.

Hij wil dat de aandeelhouders zich eerst uitspreken over de geëxplodeerde machtsstrijd tussen Johan Cruijff en de overige beleidsmakers bij de beursgenoteerde club.

De rechter in Haarlem schorste daarom de voorgenomen aanstelling van de directeuren Van Gaal en Martin Sturkenboom, die net als Danny Blind voorlopig nog wel zijn huidige functie als interim-directeur mag vervullen.

Tegen alle verwachtingen in was Cruijff aanwezig bij de uitspraak van het kort geding dat hij samen met veel bekende jeugdtrainers tegen de nv Ajax en de overige vier leden van de raad van commissarissen (rvc) had aangespannen.

Cruijff zag de uitspraak als een zege. 'Het is een overwinning voor de voetbalclub Ajax', stelde hij. 'Want als ik het goed heb, wilden de aandeelhouders al dat wij ons plan blijven uitvoeren. Ajax komt zoals het hoort weer in handen van capabele voetballers, die ik graag van goede adviezen blijf voorzien.'

De voorzieningenrechter wil dat de aandeelhouders binnen 3 of 5 maanden tijdens een nog uit te roepen vergadering het vertrouwen in de huidige RvC uitspreken. Hij bepaalt zelf liever niet of Ajax in de nabije toekomst de 'lijn Cruijff' of de 'lijn Van Gaal' gaat volgen.

De nv Ajax en vier commissarissen, Ten Have, Edgar Davids, Paul Römer en Marjan Olfers weten nog niet of ze beroep aantekenen tegen de uitspraak. 'Het is allemaal nog heel vers', reageerde Ten Have. 'We respecteren een rechter maar bestuderen ook nog even de stukken.'

De preses van de RvC leidde later een vergadering van aandeelhouders van Ajax. Ten Have zat net als Cruijff, overige commissarissen en directieleden achter een lange tafel op een podium.

Ten Have kon niet anders dan constateren dat de sympathie van het merendeel van de honderden aanwezigen uitging naar Cruijff, die met enige regelmaat luid applaus kreeg.

De vereniging Ajax is in het bezit van 73 procent van de aandelen. Rob Been junior, voorzitter van ledenraad, vroeg of de commissarissen op korte termijn willen aftreden.

'Ik ga als de rest ook vertrekt', stelde Cruijff, die beseft dat de komst van Van Gaal helemaal van de baan lijkt als de commissarissen die hem wilden aanstellen verdwenen zijn. Ten Have wilde niet vooruitlopen op een vertrek. 'We zitten niet vast aan het pluche, maar willen wel het belang van Ajax blijven dienen.'

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden