'Benoeming topambtenaar Demmink was niet terecht'

Alleen al omdat Joris Demmink duidelijk belangstelling had voor jonge jongens maakte dat hij niet van onbesproken gedrag was. Hij had hierom niet benoemd mogen worden tot secretaris-generaal van het ministerie van veiligheid en justitie.

Gepensioneerd gevangenisdirecteur Bart Molenkamp zei dit gisteren in een voorlopig getuigenverhoor van stichting De Roestige Spijker. Hoewel Molenkamp in de dertig jaar dat hij bij Justitie werkte Demmink slechts één keer ontmoette, ziet hij de oud-topambtenaar als 'actieve pedofiel'.

Of hij in die hoedanigheid strafrechtelijk grenzen overschreed, kon Molenkamp niet zeggen. "Een actieve pedofiel kan bijvoorbeeld akela worden bij de padvinderij", legde hij zijn gedachtengang uit. "Zo iemand kan graag in de nabijheid van jonge jongens verkeren, zonder grenzen over te gaan."

De hardnekkige geruchten over Demmink nam de oud-directeur van de Bredase gevangenis De Koepel na verloop van tijd voor waar aan. "Je kunt van hem niet zeggen dat hij van onbesproken gedrag is."

Met oud-collega Jacques van Huet liet Molenkamp vorig jaar een notariële verklaring vastleggen. De inhoud betrof een dienstreis naar Londen in 1992, waarbij een stafmedewerkster van het ministerie in de hotelbar zich er over zou hebben beklaagd dat zij telkens telefonisch 'jongens moest regelen' voor Demmink.

Toen Molenkamp dit vernam dacht hij niet aan seks. "Het klinkt een beetje naïef voor een gevangenisdirecteur dat ik mij afvroeg wat hij thuis met die jongens zou moeten. Vreemd vond ik het wel." De ex-directeur vermoedt dat bij de stafmedewerkster evenmin de gedachte postvatte dat het seks betrof. "In dat geval had zij de contacten niet geregeld, denk ik."

Molenkamp stapte 21 jaar later naar de notaris omdat de integriteit van de justitietop in het geding was en 'ieder mens sterfelijk' is. "Zo blijven de verklaring van Van Huet en van mij voor de eeuwigheid bewaard. In deze zaak zie je de werkelijkheid steeds veranderen."

De notariële verklaring werd bekostigd door De Roestige Spijker, die het mogelijke ontuchtverleden van Demmink uitspit.

Naar de affaire rond Demmink moet een parlementaire enquête komen, vindt Molenkamp. "Dan kunnen gezagsdragers onder ede worden gehoord."

Getuigenverhoor, zoals nu in Utrecht, is hiervoor niet het geschikte middel, meent hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden