Benoeming nieuwe topbankier voedt discussie over vrouwenquotum
Blijft de directie van de Europese Centrale Bank (ECB) nog tot 2018 een mannenclub? Dat is niet in lijn met het streven van veel lidstaten en de Europese Commissie om het aantal vrouwen in topposities te verhogen.
Het voltallige Europees Parlement stemt vandaag over de benoeming van de Luxemburger Yves Mersch als ECB-bankier. Eerder deze week had de economische commissie in het Europees Parlement de toon gezet door zich tegen zijn benoeming te keren. Dat was niet persoonlijk bedoeld, maar diende als signaal dat het niet goed gaat met de vrouwenquota. Ook in de uit 23 mensen bestaande raad van bestuur van de ECB zit geen vrouw.
Europarlement adviseert
Meestal volgt het plenaire parlement de eerdere stemming van de specialisten in de commissies. In dit geval wordt het spannend. De voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy probeerde deze week de Europarlementariërs over te halen met de benoeming van Mersch akkoord te gaan. Hij stelde hen gerust door te zeggen dat hij er tijdens de top van vorige week bij de Europese regeringsleiders op had aangedrongen in de toekomst met meer vrouwelijke kandidaten te komen voor Europese topfuncties.
Formeel gezien kan het parlement de benoeming van Mersch niet blokkeren en adviseert het alleen. Maar als de Europarlementariërs 'nee' zeggen, staan de Europese leiders voor het blok. Ze zullen of alsnog een nieuwe kandidaat moeten voordragen, of het Europarlement moeten passeren, het enige Europese instituut met rechtstreeks door de bevolking gekozen politici.
De leider van de liberale fractie in het Europees Parlement, Guy Verhofstadt, zei op de geruststelling van Van Rompuy dat het 'mooie beloften zijn', maar niets zegt over de huidige situatie bij de ECB.
Voorstel afzwakken
Precies vanwege die 'mooie beloften', wil eurocommissaris Viviane Reding (grondrechten) met Europese regelgeving komen. Maar haar voorstel om grote bedrijven te verplichten om in 2020 40 procent vrouwen te hebben in hun raad van bestuur, leidde deze week tot onenigheid in de Commissie. Reding gaat het voorstel daarom afzwakken. Onder de tegenstanders waren vijf van de negen vrouwelijke eurocommissarissen: de liberale of liberaal-conservatieve politici Neelie Kroes (digitale agenda), Cecilia Malmström (binnenlandse zaken), Máire Geoghegan-Quinn (wetenschapsbeleid) en Connie Hedegaard (klimaat). De sociaal-democratische Catherine Ashton (buitenlandse zaken) is ook tegen.
Opmerkelijk genoeg zijn de mannen in de Commissie met portefeuilles rond industrie en geldzaken voor Redings plannen: Olli Rehn (economische zaken), Joaquin Almunia (concurrentie), Antonio Tajani (industrie) en Michel Barnier (interne markt).
Een argument van de tegenstanders is dat bedrijven, zeker in het huidig economisch tij, niet gedwongen moeten worden tot het aannemen van vrouwen in de top. Een ander probleem vinden de tegenstanders dat de lidstaten zelf regelgeving over vrouwenquota moeten ontwikkelen, en niet de EU. Onder leiding van Groot-Brittannië hebben elf landen, waaronder Nederland, verklaard het met dat laatste argument eens te zijn. Frankrijk is voor het EU-voorstel van 40 procent.
undefined