Benoeming 'jonge' legerleider past bij stoelendansbeleid Kim Jong-un

Een archieffoto van Hyon Yong-chol. Beeld epa
Een archieffoto van Hyon Yong-chol.Beeld epa

Met de benoeming van de relatief onbekende Hyon Yong-chol tot vicemaarschalk heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un de militaire top verder naar zijn hand gezet.

Jeroen Visser

Hyon is de vierde vicemaarschalk die is benoemd sinds het overlijden van Kims vader Kim Jong-il in december 2011. Zijn benoeming volgt een dag na het ontslag van vicemaarschalk én chefstaf van het Noord-Koreaanse leger, Ri Yong-ho. Officieel werd de 69-jarige Ri wegens ziekte van zijn taken ontheven, maar kenners menen dat het gaat om een politieke actie. Met het aanstellen van een nieuwe topman zou Kim Jong-un zijn greep op het traditioneel machtige leger verstevigen.

Vooralsnog is Hyon nog niet benoemd tot legerchef, maar volgens analist Cheong Seong-chang van het Zuid-Koreaanse Sejong Instituut in Seoul geeft zijn snelle benoeming aan dat hij 'de sterkste kandidaat' is voor de functie. Hyon kwam voor het eerst in beeld in 2007. Drie jaar later werd hij officieel als een van 's lands 'leiders' gepresenteerd, op hetzelfde moment dat Kim Jong-un werd aangewezen om zijn vader na diens dood op te volgen als 'Opperste Leider'. Hyon speelde ook een prominente rol bij de staatsbegrafenis van de oude dictator.

Kim heeft tot nog toe het 'songun' (leger eerst) beleid van zijn vader voortgezet, maar is in april begonnen een verjonging door te voeren in de politieke en militaire leiding. Hyon wordt geschat op begin zestig, wat voor Noord-Koreaanse bestuurders vrij jong is.

Volgens een rapport van de Zuid-Koreaanse regering zijn er al 20 hoge politieke en militaire officials vervangen sinds Kim Jong-un voor het eerst in beeld kwam als de nieuwe leider van Noord-Korea, in 2009.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden