Benoeming De Korte apart, maar wel passend

Met zijn gerichtheid op verzoening lijkt bisschop De Korte de juiste man in het verdeelde bisdom Den Bosch, vindt Paul van Geest.

De benoeming van Gerard de Korte tot bisschop van Den Bosch lijkt apart. De Korte is namelijk gepromoveerd en in zijn eerste Angelustoespraak na zijn aantreden maakte paus Franciscus, in een vriendelijke sneer naar de pauselijke universiteit Gregoriana, duidelijk dat hij geleerdheid niet bepaald het belangrijkste asset van een bisschop acht. Toch is deze benoeming kenmerkend voor zijn beleid.

Juist voor de grote en belangrijke bisdommen kiest deze paus herders die 'ruiken' naar de schapen en bereid zijn om met wie dan ook de dialoog aan te gaan Priesters dus met een ruime pastorale ervaring en een aantoonbaar sociale bewogenheid. Zo werd in 2014 de onbekende 52-jarige Stephan Burger de nieuwe aartsbisschop van het belangrijke aartsbisdom Freiburg. Hij was lange tijd parochiepriester en zelfs toen hij meer in het bestuur van het bisdom werd betrokken, bleef hij in een parochie wonen en assisteren.

Verrassing

In 2015 benoemde de paus de 53-jarige Siciliaanse parochiepriester Lorefice tot aartsbisschop van Palermo. Lorefice's voorganger, kardinaal Paolo Romeo, had Palermo nog 'gekregen' als kroon op zijn carrière: hij was daarvoor apostolisch nuntius geweest. Lorefice was een totale verrassing, juist omdat hij uit het bisdom zelf kwam en geen carrièrediplomaat was geweest.

Ook de benoeming van Matteo Zuppi tot aartsbisschop van Bologna past in dit patroon. Voordat hij hulpbisschop van het bisdom Rome werd, was hij bijna dertig jaar 'gewoon' pastoor, die in zijn vrije tijd een cruciale rol in de vredesgesprekken voor Mozambique en Burundi vervulde.

Dit zijn enkele voorbeelden van bisschopsbenoemingen waarin de paus waarschijnlijk de hand heeft gehad. Deze nieuwe bisschoppen houden zich niet zozeer bezig met de goedkeuring van of ruzie over liturgische liederen, maar geven prioriteit aan het ontmoeten van mensen die in de marge leven of juist mensen die in staat zijn maatschappelijke verhoudingen rechtvaardiger te krijgen.

De benoeming van De Korte is, ondanks zijn promotie, te herleiden tot dit beleid. Hij is niet gevormd in Rome maar aan de voorloper van de Tilburg School of Theology. Weliswaar werd hij onmiddellijk na zijn priesterwijding benoemd als assistent aan de priesteropleiding van het aartsbisdom Utrecht, maar hij combineerde dit met het basispastoraat in Utrecht. En of De Korte nu ondernemers toespreekt op de Bilderbergconferentie (2016), politici op het Prinsjesdagontbijt (2015): steeds weer wordt duidelijk dat hij de dialoog zoekt. Hij pleit voor een kerk waarvan de zelfbewuste, niet-sprakeloze leden open, betrokken en hartelijk zijn naar mensen die zich in de marge van de samenleving bevinden of anderszins vereenzaamd zijn.

Verzoening

Kortom: er was een leven na het proefschrift en dit leven is doorslaggevend geweest. De Korte promoveerde trouwens op de theologie van de verzoening, zoals ontwikkeld door de protestantse theoloog Thurneysen. Misschien dat het woord 'verzoening' op de titelpagina bij de paus dan toch de doorslag heeft gegeven bij deze benoeming.

Ook bisschop Zuppi schreef daarover voor zijn promotie en trok de wijde wereld in om deze in praktijk te brengen. Nu is het bisdom Den Bosch niet te vergelijken met Mozambique en Burundi. Maar die verzoening kan nog wel eens hoog op het programma komen te staan, zolang in Den Bosch mensen in kerkelijke gemeenschappen 'voor zichzelf beginnen', zolang een sterke linker- en rechtervleugel nog voor polarisatie zorgt en de kerkbetrokkenheid een stuk minder is dan in Groningen.

De benoeming van de bisschop De Korte, gepromoveerd op deze term, belooft daarom veel goeds.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden