Benoeming Arib is groot nieuws in Marokko

De Marokkanen zijn trots op hun landgenoot die het zo ver weet te schoppen in het buitenland: de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. "De naam Khadija Arib gaat de Nederlandse geschiedenisboeken in als eerste Marokkaanse en eerste moslima die werd gekozen als voorzitter van de Tweede Kamer", schrijft de Marokkaanse nieuwssite Yabiladi

Ook de tweets van Geert Wilders zijn niet onopgemerkt gebleve. Zo vraagt Huffpost Maghreb zich af of hij een gezworen vijand zal blijven. Hij was immers degene die Arib aansprak op haar dubbele nationaliteit en daarmee vraagtekens bij haar loyaliteit aan Nederland zet.

Er zijn ook complimenten aan Nederland, een bewezen democratie na afgelopen woensdag. Met politici die zich niet laten leiden door sentiment, maar door rede. De Marokkaanse journalist Hassan Louizi volgt het Europese integratiedebat op de voet. Hij noemt de benoeming van Arib: "Een les in democratie, tolerantie en het feit dat een multiculturele samenleving wel degelijk mogelijk is".

Toch is niet iedereen positief. Net als Wilders, twijfelen sommige Marokkanen op hun beurt ook aan de loyaliteit van Arib. Aan Marokko, welteverstaan. "Als er problemen ontstaan tussen Marokko en Nederland, voor wie kiest zij dan?", reageert een lezer van nieuwssite Morocco World News. "Ze verloochent haar identiteit", schrijft een ander.

Waar de een in Marokko boos om is, is de ander juist trots op: Khadija Arib is, net als de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, een voorbeeld van integratie. Ze omarmde de Nederlandse cultuur, vocht zich een weg omhoog en vond haar plaats.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden