BENNIE JOLINK

“Mijn doorsnee dag bestaat eigenlijk niet, want muzikanten leven 's nachts. Je treedt 's avonds op, het wordt laat en voor je thuis bent is het al bijna ochtend. Dus ik sta nooit vroeg op. Wel als ik vakantie heb, want dan wil ik van alles doen. Maar een geregeld leven, dat komt er niet van als je muzikant bent.

En dat is vreselijk, want ik hou juist zo van een geregeld leven, ik zou het zo graag willen hebben. Ik ben aartsconservatief. Volgorde is een obsessie voor me. Ik zou niets liever willen doen dan lekker op mijn boerderij een geregeld leventje leiden. Een paar beesten erbij, wat honden. Ik heb nu alleen wat kippen, want ik ben te onregelmatig thuis om goed voor dieren te zorgen.

Ik heb een heel druk leven, echt. Dat komt omdat ik alles doe: de ontwerpen, de nummers, de teksten, de posters, de hoezen van de CD's, alles. Ik wil alles in één hand houden. Het is een totaalgebeuren dat een eigen signatuur moet hebben. Als je de hoezen door een ander laat ontwerpen, dan wordt het toch nooit zoals je het zelf zou doen. Dus dan doe ik het liever meteen maar zelf. Het is vreselijk druk en soms heb ik er ook wel genoeg van. Ik weet zeker dat ik ooit ga schilderen. Probleem is dat ik daarmee de kost niet kan verdienen, dus voorlopig kan ik daar nog niet mee beginnen. Ik kan gewoon nog niet stoppen. Ja, als ik in mijn leven twee keer beter had opgelet, dat is nu twaalf jaar geleden en ook twee jaar geleden, als ik toen als aandeelhouder de cijfers goed had gecontroleerd, dan had ik nooit meer hoeven te werken. Maar ja, ik vond aan geld denken altijd minderwaardig. Het ging toch om de muziek, niet om geld verdienen? Nu is het anders gelopen en hebben anderen het er beter van gehad. Zo leer je de wereld kennen.

Maar daar heb ik wel meer voorbeelden van. Vorig jaar was ik ziek, mentaal en lichamelijk. Er zijn in Nederland een heleboel zaalhouders die tonnen, tonnen, tonnen aan Normaal hebben verdiend. Van al die zaalhouders heeft er maar eentje me gebeld: 'Bennie, hoe gaat het met je? Ga je nog weer optreden?' Dat staat in schrille tegenstelling tot wat ik van de fans te horen kreeg, die allemaal zeiden dat zij hoopten dat ik weer doorging. Niet voor hen, ze oefenden geen druk uit, het was vooral voor mij, het was allemaal heel goed bedoeld.

Normaal is natuurlijk vooral beroemd geworden vanwege het feit dat we in Achterhoeks dialect zingen. Op dit moment zijn er een heleboel bands populair die in dialect zingen: de Kast, Skik, Rowwen Hèze. Ik heb een zoon die inmiddels aardig meedoet in een bandje dat ook in dialect zingt. Ik zei laatst tegen hem: 'Als Normaal er niet geweest was, dan waren al die anderen er ook niet geweest'. Maar dat is natuurlijk niet waar. Ik moet zeggen: Als het succes van Normaal er niet was geweest, dan waren die anderen er niet geweest. Ik heb jongens van die bands van nu gesproken en ze beamen dat. Natuurlijk, ze kennen Normaal van toen ze nog een kind waren. En ze weten net als wij dat je je gevoel beter kunt uitdrukken in de taal waarin je denkt. Dat heeft Normaal aangetoond. Ja, ik weet ook wel dat er daarnaast een heel verhaal is ontstaan over dat wij het zelfbewustzijn van de plattelandsjongeren zouden hebben aangewakkerd. Da's mooi, maar ik weet niet of dat wel zo is. Dat is bovendien een verhaal dat niet hier wordt verteld, maar in de rest van Nederland.

En wat dat betreft denk ik dat wij in Nederland nog steeds niet geaccepteerd zijn. We worden nog steeds niet serieus genomen. Ja, als er iets negatiefs gemeld kan worden, dan wel. Zoals vorig jaar met de varkenspest. Wij werden er toen van beschuldigd dat we de varkenspest verspreidden. Dat de bezoekers aan onze concerten het aan de laarzen meenamen. Nooit, nooit is daar iets van bewezen. Maar de media zagen daar een gelegenheid in om Normaal eens lekker de grond in te trappen. Zelfs het NOS-journaal deed daaraan mee, terwijl ik dat toch altijd als een instituut van waarheid en betrouwbaarheid had gezien. Daar ben ik echt van over mijn nek gegaan. Zoals die met suggestieve beelden en one-liners proberen te scoren ten koste van anderen... En ik was de dupe. Het was geraffineerd, doorgestoken kaart. Komt die Sascha de Boer van het journaal naar me toe.

Prachtige meid, dus ik doe een beetje mee. Ik moet vier keer antwoord geven op dezelfde vraag, dus op het laatst word je wat leutig. Al die antwoorden worden weggeknipt, behalve dat laatste, waarin ik voor de grap zei dat de boeren onze concerten zo mooi vinden dat ze het liefst hun varkens meenemen. Zenden ze net dat ene antwoord uit, alsof ik er de draak mee wil steken, alsof ik wil zeggen: 'fuck you met die varkenspest'. Ze wilden me gewoon te grazen nemen. Tijdens een persconferentie zag ik al dat niemand wat opschreef. Toen al heb ik gezegd: 'Niemand komt hier om te horen wat ik wil zeggen, want ik zeg niet wat jullie willen horen'. Trouwens, de getroffen boeren hebben precies hetzelfde ervaren. Toen er zoveel om te doen was, hebben we de opbrengst van een optreden geschonken aan de eerste twee gezinnen die door de varkenspest werden getroffen. Tienduizend gulden is misschien niet zoveel. Maar die mensen stonden met de tranen in de ogen en zeiden: 'Jullie zijn de enigen die aan ons gedacht hebben'.

Waarom een nieuwe tournee? Ik zei het al: ik was down and out. Bij het afsluiten van de vorige tournee was ik er niet bij. Ik reed op de motor Parijs-Dakar. Ik vond dat het nuttig was om een tijdje niets te doen. Daarna ben ik naar Amerika geweest en daar heb ik veel nieuwe ideeën opgedaan, vooral wat de Amerikaanse muziek betreft. Vervolgens ben ik een tijdje naar de Ardennen gegaan, daar heb ik wat muziek geschreven. We hadden afgesproken dat we wel zouden zien wat ervan kwam als ik van vakantie terugkwam. Pas zes weken geleden kwamen de andere leden van Normaal en ik weer bij elkaar. En toen bleken we zes complete, nieuwe nummers te hebben. Tot onze stomme verbazing gingen we supersnel zeven nieuwe nummers opnemen en konden we een nieuwe CD maken. Daar komt ook nog een nieuwe single van. Ongelofelijk. Zes weken geleden waren er nog niet eens plannen en nu dit. Zelfs enkele dagen geleden wisten we nog niet dat we deze week al bekend konden maken dat er een nieuwe CD aankomt.

Daarnaast deden ze me een goed aanbod voor een tournee. We gaan net als vorig jaar met een supertent op pad. Alleen: vorig jaar werkten we met een draaiend podium, zodat het publiek er omheen kon lopen. Dat was op zichzelf een mooie vondst, maar wij werden er gek van. In bed lag je nog te tollen. Dit jaar hebben we van alles uit de kast getrokken met een groot, klassiek podium. Ik heb er ontzettend veel zin in. Doordat we die CD gingen opnemen, zijn we wel een stuk achterop gekomen met repeteren voor de tournee, maar we hebben nu nog een week om up to date te zijn.

De shows gaan ook iets veranderen. Kijk, de band bestaat al 23 jaar, maar het publiek bestaat doorgaans toch uit jongeren van tussen de achttien en tweeëntwintig jaar. Die gaan nogal tekeer tijdens een show, höken! De mensen weten dat het bij Normaal een ruige bende is waar met bier wordt gegooid. Dat betekent dat er een heleboel mensen niet komen, terwijl ze wel onze muziek kunnen waarderen. Vooral allochtonen zijn nogal netjes op hun kleding en willen niet onder het bier thuiskomen. Aan de ene kant zeg ik: trek dan een overall aan, maar we kunnen er zelf ook wat aan doen. Dus hebben we nu voor het eerst een plek in de tent waar die mensen kunnen zitten. Een hökvrije zone, zeg maar.

Die nieuwe CD, de titel is trouwens nog niet rond, is anders dan anders. Door die Amerikaanse invloed zit er veel meer van alles in. Er staan nummers op als 'Op en neer' en 'Dood bier'. Nou ja, ie kent 't wel. Ik had voor de CD als titel bedacht: 'Is Normaal eigenlijk wel Normaal'. Ik weet niet of dat het wordt, maar we laten duidelijk nieuwe dingen horen. Country en Caribische invloeden. Een beetje kippenvel, zeg maar. Ik kan het moeilijk omschrijven. Als je het hoort, dan zeg je: 'O, bedoelde je dat?' Ja, ik weet niet, ik ben er niet zo goed in om dat te omschrijven. Ik volg trouwens ook niet zoveel van de muziek van nu. Als ik de topveertig in handen krijg, dan ken ik er geeneen van.

Word ik oud? Haha, ik heb laatst een schotel gekocht, want ik heb geen kabel. Kun je de hele dag zappen en dan kom je drieduizend keer bij TMF langs. Nou, ik blijf er even hangen en dan ben ik weer weg, want dat beweegt maar en dat beweegt maar. Dat kun je toch niet aanzien?''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden