Bennekom kiest voor rustige opbouw

VEENENDAAL - Na het kampioenschap in 1988 is het van lieverlee stiller geworden rond de voetbalvereniging Bennekom. In 1990 ging de Gelderse club nog op voor een beslissingswedstrijd om de titel met NSVV (2-3 verlies), maar het seizoen daarop was de rode lantaarn de jachttrofee.

Bennekom toonde vervolgens wel zijn volwassenheid. Trainer Ton van de Weerd bracht zijn ploeg via een kampioenschap per kerende post terug op het niveau waar Bennekom qua naam, beleving en spelerspotentiteel thuis hoort. Het huidige eerste elftal is alleen nog geen schaduw van het team dat in 1988 met een zekere vorm van magie triomfen vierde. Regelmatig hees Bennekom zich toentertijd vanuit een op het oog verloren positie toch weer overeind. Er kon dan ook gerekend worden op vaste waarden als Wim IJkhout, Roy Evers, Jaap Hiensch, Peter en Leo Gardien, Herman Bekkers, Hans van Elden, Hans Nijhuis, Martin Mol en niet te vergeten de kleine pinchhitter Wibo Tijsseling. 'Wibo in Oranje' was in dat jaar een veel gehoorde slogan.

Bennekom van nu verkeert in opbouw en is allesbehalve een wonderploeg. Trainer Piet van der Ham parkeerde de afgelopen twee jaar de kar veilig in de middenmoot. De huidige trainer Harry Suvee kijkt voorlopig niet verder. Met een plaatsje in het linker rijtje van de stand op Teletekst is hij al dik tevreden.,

Het verst in ontwikkeling is de defensie van Bennekom. Voetbalzwerver Armand Mannen geeft als libero leiding aan de verdediging en heeft betrouwbare teamgenoten om zich heen in Theo Rossen, Henry Ortse en Ton van Drumpt. Sluitpost is Johan Homan die kan bogen op jarenlange keeperservaring bij IJsselmeervogels. Bennekoms problemen beginnen op het middenveld. Jacco Jansen, Paul Sulze, Bart Broeder en Kees hensen waren in Veenendaal overijverig maar konden tegen DOVO geen bal fatsoenlijk vasthouden. Camiel de Jager is daarvoor de aangewezen man, maar de vormgever loopt voorlopig uitgeschakeld rond na het afscheuren van de kruisbanden in zijn rechterknie. De afwezigheid van De Jager en spits Dennis van Meegdenburg (disciplinair geschorst na een rode kaart in een vriendschappelijk duel) hadden Suvee doen kiezen voor een tweemansvoorhoede. Angelo Mourelle en Marcel van Brakel wisten echter niks zinnig te doen op de sporadische momenten dat zij in balbezit kwamen. Bennekom hield zich voornamelijk op ter hoogte van de middencirkel om maar vooral niet te veel speelruimte te gunnen aan DOVO. Suvee bereikte daarmee precies het doel waarvoor hij gekomen was, 0-0 en dus een punt.

Voor de positivo's van DOVO was het de zoveelste teleurstelling van het seizoen. Trainer Peter Boeve foeterde vooral op scheidsrechter Van Dongen die in de slotfase een keepersactie van Jansen niet had bestraft met een strafschop. “Maar”, stak de oud- Ajacied de hand in eigen boezem, “Paul Hartog had de bal dwars door het net moeten schieten”. De speler in kwestie deed echter een poging om de bal langs de op de grond liggende Jansen te aaien. Voor rust was Freek Wittenrood met een lob op de lat dicht bij een doelpunt voor DOVO. Boeve concludeerde daarom terecht dat zijn ploeg de wedstrijd had moeten winnen. Maar verliezen behoorde ook tot de mogelijkheden dankzij verschrikkelijke blunders van Jeroen Moormans. De keeper hield zijn oude club - Moormans werd in 1988 kampioen met Bennekom - bijna op het paard. Voor rust door een terugspeelbal totaal verkeerd te verwerken, waarna Sulze vergat het presentje uit te pakken. Na de pauze staarde Moormans glazig naar een verre vrije schop van Broeder. Tot geluk van DOVO verrichtte de lat het keeperswerk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden