Benijdenswaardig universum

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: h.vandijk@trouw.nl

Niet veel stellen zullen, nadat ze de echtscheiding hebben aangevraagd, samen met de kinderen naar een tropisch eiland vertrekken. En welke man geeft zijn kersverse ex een kostbaar kunstwerk om dit scharniermoment in haar leven te markeren?

Actrice Gwyneth Paltrow en zanger Chris Martin zijn dan ook niet erg gewoon. Met dochtertje Apple en zoontje Moses zaten ze op de Bahama's toen ze de breuk aankondigden op de lifestyle-website van Gwyneth, tussen de glutenvrije recepten en frisse yoga-outfits. Hij schonk haar een werk van de kunstenares Mila Fürstová, die ook de cover maakte voor het nieuwe album van zijn band Coldplay. Heel symbolisch: een wegvliegende vogel.

In het persbericht repten Chris en Gwyneth van verdriet in hun harten, maar een scheiding willen ze de breuk niet noemen. Conscious uncoupling - bewuste ontkoppeling - dat is het proces dat ze op het eiland Eleuthera aan het afronden zijn. De term is gemunt door het echtpaar Habib Sadeghi en Sherry Sami, relatietherapeuten werkzaam in Los Angeles, de woonplaats van Chris en Gwyneth. Hun theorie: mensen worden vandaag de dag veel te oud om een levenslange relatie vol te houden. Echtscheidingen zijn dus een onderdeel van de evolutie. Daar moet je je niet tegen verzetten. Onder leiding van Sadeghi en Sherry is het mogelijk in vijf weken op harmonieuze wijze een punt te zetten achter een relatie.

Wie naar Chris en Gwyneth luistert, kan niet anders dan concluderen dat de goeroes hun werk goed hebben gedaan. Ze herontdekten waarom ze tien jaar geleden verliefd werden, maar: "Ook al houden we veel van elkaar, we willen niet meer samen zijn." Omdat ze nu eenmaal niet meer dezelfde personen zijn als toen. "Maar we zullen altijd een gezin blijven en in veel opzichten zijn we hechter dan voorheen."

Het heeft zeker iets benijdenswaardigs, dat paralelle universum van Chris en Gwyneth. Waar je beste vrienden Cameron Diaz, Beyoncé en Jay Z heten, personeel zorgt dat je geen weet hebt van een huishouden, veertig levensjaren geen zichtbare sporen nalaten, multitasken betekent dat je de telefoon opneemt terwijl je je teennagels laat lakken en een omelet (van eendeneieren) dertig dollar mag kosten. En o ja, waar een scheiding geen pijnlijk proces hoeft te zijn dat blijvende littekens veroorzaakt.

Het roept ook irritatie op. Zeker als Gwyneth zichzelf gaat vergelijken met gewone stervelingen. In een interview, enkele dagen voor haar ontkoppeling wereldnieuws werd, vertelde ze dat ze meer tijd wil besteden aan haar kinderen. Heel verstandig natuurlijk, in deze verwarrende periode. Maar ze had het allemaal wat - eh - dichter bij zichzelf moeten houden. En niet moeten zeggen: "Ik denk dat het makkelijker is als je op kantoor werkt, want dat is routine. Dan kun je 's ochtends allerlei klusjes doen en 's avonds ben je gewoon weer thuis. Als je een film maakt, moet je soms zomaar twee weken naar Wisconsin. En dan moet je wel veertien uur per dag werken. Als je moeder bent en een gewone baan hebt, nou ja, dat is vast ook wel eens lastig, maar het is niet als op een filmset."

Wereldwijd ontploften werkende moeders. De reactie van Mackenzie Dawson, journalist bij de New York Post en moeder van een kleuter, vat de algemene verontwaardiging aardig samen: 'Gelukkig verdien ik geen miljoenen met het maken van slechts één film per jaar. Dat zeg ik iedere ochtend tegen mezelf als ik sta te wachten op een winderig perron, met een metrorit van drie kwartier voor de boeg. Als het allemaal echt tegenzit, herhaal ik die zin als een mantra.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden