Benieuwd naar resultaat iPad-school

'De hele dag YouTube kijken is niet de bedoeling op de Steve Jobsschool', schrijft Trouw over de opening van de eerste 'iPadschool' in Sneek (22 augustus). Of het echt wat wordt met de iPadschool valt nog te bezien. Het concept is gebaseerd op het idee dat kinderen hun eigen leerproces regisseren met de leerkracht in een coachende rol. Voorwaar een nobel principe, maar in de leerpsychologie niet door velen omarmd. Niettemin juich ik het toe dat bestuurders als Betske Salverda, voorzitter van de scholengroep waarvan de nieuwe iPadschool deel uitmaakt, hun nek uitsteken en variëteit in het onderwijs bevorderen door ook deze vorm van onderwijs een kans te geven.

Mevrouw Salverda geeft in het artikel aan het prima te vinden dat de onderwijsinspectie toezicht houdt. Logisch, ze zal ook wel moeten. De onderwijsinspectie houdt toezicht op iedere basisschool in Nederland, dus ook op de iPadschool. Dat doet de inspectie op basis van een toezichtkader dat door de minister is vastgesteld. Dat kader is gebaseerd op een fijnmazig systeem van gestandaardiseerde meetlatjes (indicatoren) en onderliggende meetpuntjes die in de praktijk functioneren als een soort pseudoregelgeving voor scholen en besturen, mede als gevolg van de bijbehorende afrekencultuur.

Ik ben ervan overtuigd dat de door de inspectie gewraakte 'zesjescultuur' in het Nederlandse basisonderwijs mede door het massieve en stringente toezichtskader van diezelfde inspectie in stand wordt gehouden, zo niet bevorderd.

Daarom ben ik heel benieuwd naar de bevindingen van bestuurders als mevrouw Salverda zodra de onderwijsinspectie dezelfde mal die de inspectie legt op traditionele scholen ook legt op de iPadschool (en dat zal wel moeten) en op basis van die mal de kwaliteit van de iPadschool gaat beoordelen.

Wordt er vervolgens gehakt gemaakt van de iPadschool of komt de wijze waarop de inspectie de kwaliteit van scholen meet eindelijk eens onder vuur te liggen? Ik hoop het laatste, maar constateer tevens dat zowel scholen/schoolbesturen als politici in het algemeen uiterst dociel gedrag vertonen waar het gaat om het onderwijstoezicht in Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden