Bengaalse bloggers ook in Europa hun leven niet zeker

Een protestmars vorige maand in de Bengaalse hoofdstad Dhaka, na de moord op blogger Niloy Chakrabarti. Beeld afp

Bengalen die op internet een lans breken voor atheïsme en secularisme zijn ook buiten hun eigen land hun leven niet meer zeker. Een radicaal-islamitische organisatie heeft een dodenlijst gepubliceerd met daarop namen van bloggers in Europa en de Verenigde Staten.

Negen van de bloggers wonen in het Verenigd Koninkrijk, zeven in Duitsland en twee in de Verenigde Staten. Ook een Canadees en een Zweed worden genoemd. Ze behoren tot een gemeenschap van polemisten die kritisch schrijven over onder meer moslimextremistische Bengaalse groepen. Die groepen willen het seculiere bestel afschaffen en van Bangladesh een islamitische staat maken, op basis van een letterlijke interpretatie van de sharia.

Tenminste een van die groepen, het aan Al-Qaida gelieerde Ansarullah Bangla Team (ABT), deinst niet terug voor geweld. In augustus overleed de blogger Niloy Chakrabarti toen hij door ABT-sympathisanten werd aangevallen. Het lijkt erop dat de ABT nu ook de dodenlijst heeft gepubliceerd, maar de Britse krant The Guardian, dat het bestaan van de dodenlijst ontdekte, durft dat vooralsnog niet met zekerheid te zeggen.

Chakrabarti was het vierde slachtoffer sinds het begin van het jaar. In februari werd de schrijver Avijit Roy op straat vermoord en in maart trof blogger Washiqur Rahman hetzelfde lot. In mei werd schrijver Ananta Bijoy Das op straat omgebracht met machetes en hakmessen. In 2013 en 2014 werd een aantal atheïstische bloggers al dood gevonden onder verdachte omstandigheden.

'Ze zullen gedood worden, waar ze ook zijn'
In een begeleidend schrijven richten de opstellers van de dodenlijst zich tot de Bengaalse regering. "Trek het staatsburgerschap in van de vijanden van de islam en van atheïsten, afvalligen, ongelovigen (...) en bloggers", waarschuwen de auteurs. "Anders zullen ze gedood worden, waar op de aarde van de Almachtige ze zich ook bevinden."

Overigens is de kans klein dat de Bengaalse regering er iets voor voelt om de bloggers hun staatsburgerschap te ontnemen. Zelfs als ze dat zou willen, zou ze het niet kunnen. Veel van de bloggers hebben een westers paspoort. De Britse bloggers op de dodenlijst hebben inmiddels de autoriteiten ingeseind en 'veiligheidsmaatregelen' genomen.

Nabestaanden van de bloggers klagen al maanden dat de Bengaalse overheid veel te weinig doet tegen radicale moslims. Bangladesh is overwegend islamitisch, maar de meeste moslims hangen een veel mildere vorm van de islam aan dan de variant die radicalen propageren.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch sprak er vorige maand schande van dat de Bengaalse autoriteiten 'de bloggers niet beschermen, ook al is er bij de politie meermaals aangifte gedaan'.

Hoeveel risico de bloggers in het Westen lopen, is moeilijk te zeggen. Het lijkt er niet op dat ABT hier actief is, maar de dodenlijst zou wel een 'lone wolf' kunnen inspireren om de wapens op te nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden