Katholieke kerk

Benedictus XVI trekt zich terug als medeauteur van omstreden boek over behoud celibaat

Paus Franciscus (links) en ex-paus Benedictus XVI in 2015. De voormalige paus  Beeld EPA
Paus Franciscus (links) en ex-paus Benedictus XVI in 2015. De voormalige pausBeeld EPA

Benedictus XVI is op eigen verzoek niet langer de medeauteur van een controversieel boek over het celibaat, dat morgen verschijnt. Kardinaal Robert Sarah zou de emeritus paus ten onrechte als co-auteur hebben opgevoerd.

Ex-paus Benedictus XVI is niet langer de medeauteur van een boek over het priestercelibaat, dat woensdag verschijnt. Op verzoek van de emeritus paus heeft kardinaal Robert Sarah (74), de auteur van het boek, de naam van Benedictus als medeauteur verwijderd. Het auteurschap luidt nu: ‘Kardinaal Sarah, met een bijdrage van Benedictus XVI’. De tekst van het boek blijft ongewijzigd, inclusief die van Benedictus.

In het boek ‘Vanuit de diepten van onze harten’, dat morgen verschijnt, nemen Sarah en Benedictus het op voor het verplichte priestercelibaat, waaraan volgens hen niet mag worden getornd. Nadat het nieuws over het boek gisteren naar buiten kwam kreeg de conservatieve kardinaal Sarah van verschillende kanten het verwijt dat hij de oude, fragiele Benedictus voor zijn karretje zou spannen door hem zonder zijn medeweten op te voeren als mede-auteur.

Kardinaal Robert Sarah. Beeld AP
Kardinaal Robert Sarah.Beeld AP

Briefwisseling online

Op Twitter verdedigde kardinaal Sarah zich. Maandagavond plaatste hij zijn briefwisseling met Benedictus online, waaruit zou blijken dat de 92-jarige emeritus paus van alles op de hoogte zou zijn geweest. Op verzoek van Sarah had Benedictus een tekst geschreven over het celibaat, die Sarah graag in een boek wilde verwerken. Het tweetal correspondeerde uitvoerig over de precieze inhoud van de tekst, wat uiteindelijk leidde tot de toestemming van Benedictus. Dat akkoord had ook betrekking op de publicatievorm, want in een van de brieven schrijft Benedictus naar kardinaal Sarah: “Ik ben akkoord dat de tekst wordt gebruikt op de manier zoals u dat heeft voorgesteld.”

Georg Gänswein, de persoonlijke secretaris van Benedictus, zei tegen het Italiaanse persbureau ANSA dat het anders is gelopen: “De emeritus paus wist dat de kardinaal een bezig was met een boek en heeft hem een tekst gestuurd met toestemming om die te gebruiken zoals hij wilde. Maar hij heeft geen toestemming gegeven voor het medeauteurschap. Hij heeft de omslag van het boek niet gezien en ook niet goedgekeurd.” Door zijn medeauteurschap in te trekken lijkt Benedictus afstand te willen nemen van het beeld dat van hem naar aanleiding van het boek is ontstaan, namelijk dat van openlijk criticaster van zijn opvolger.

Lees ook:

Benedictus XVI ontpopt zich als tegenpaus

Ex-paus Benedictus XVI pleit in een nieuw boek voor handhaving van de celibaatsverplichting voor priesters. Daarmee bemoeit hij zich voor het eerst met het beleid van zijn opvolger, paus Franciscus.

Wordt dit het laatste jaar van paus Franciscus?

Voor paus Franciscus wordt 2020 een jaar van knopen doorhakken. Over onder meer de reorganisatie van de Romeinse Curie en het verplichte priestercelibaat. En een andere, niet onbelangrijke vraag: hoe lang blijft Franciscus eigenlijk nog paus?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden