Benedictus XVI leidt mis voor ruim miljoen jongeren in Keulen

(Novum/AP) - Paus Benedictus XVI heeft zondag voor meer dan een miljoen jonge bedevaartgangers de mis opgedragen op het Marienfeld bij Keulen. Duizenden deelnemers aan de Wereldjongerendag van de rooms-katholieke kerk hadden de nacht doorgebracht op het veld, waar de paus zaterdagavond al voorging in een avondgebed.

"Vrijheid is niet simpelweg genieten van het leven in totale autonomie", hield paus zijn jonge toehoorders voor. "Het gaat eerder om leven naar de maat van waarheid en goedheid, zodat we zelf waarachtig en goed kunnen worden".

In zijn preek waarschuwde de paus voor religie zonder leiderschap van de kerk. God wordt vreemd genoeg vaak vergeten, zei hij, terwijl een gevoel van frustratie en onvrede tegelijkertijd tot "een nieuwe explosie van religie" heeft geleid. Dat hoeft niet alleen maar slecht te zijn, zei hij, maar op den duur kan religie op die manier bijna een consumptieartikel worden. "Mensen selecteren wat ze willen en sommigen weten er zelfs geld uit te slaan", zei hij, maar "een doe-het-zelf-religie kan ons uiteindelijk niet helpen". De paus drong er bij de jongeren op aan tijd vrij te maken om 's zondags geregeld naar de kerk te gaan.

Aan het eind van de mis maakte de paus bekend dat de volgende Wereldjongerendag, in 2008, in het Australische Sydney wordt gehouden. De aankondiging werd met gejuich begroet.

Benedictus beëindigde de mis door de jongeren in het Frans, Engels, Italiaanse, Pools, Portugees, Swahili, Tagalog (Filipijns) en Duits op te roepen de boodschap van liefde en vergeving van de kerk in de wereld te verspreiden, waarbij hij de gelovigen uit de verschillende windstreken aparte boodschappen meegaf.

Door iedereen in de eigen taal toe te spreken trad Benedictus in de voetsporen van zijn voorganger Johannes Paulus II. Maar uitbundiger uitingen van de vorige paus, zoals het bij aankomst kussen van de grond en het meedeinen op de muziek tijdens openbare bijeenkomsten, volgde hij niet na. Hij sprak met zachte stem, waardoor hij soms niet voor iedereen verstaanbaar was, en maakte met zijn verlegen glimlach de indruk verbaasd te zijn over alle aandacht die hem ten deel viel. De aanbidding van het publiek was er niet minder om. Overal waar Benedictus zich liet zien brak wild gejuich los. "U behoort aan de jeugd en de jeugd behoort aan u", zei de aartsbisschop van Keulen, kardinaal Joachim Meisner, een van de meer dan vierduizend priesters en bisschoppen die zondag aan de mis deelnamen.

Vrijdag bezocht Benedictus een Keulse synagoge, waar hij waarschuwde voor toenemend antisemitisme en nadruk legde op het gemeenschappelijk erfgoed van joden en christenen. Paus Johannes Paulus was in 1986 de eerste paus die een synagoge bezocht. Benedictus had ook een ontmoeting met islamitische leiders, maar bezocht geen moskee. Hij veroordeelde het "wrede fanatisme" van moslimterroristen en wees de islamitische leiders op hun verantwoordelijkheid om jongere generaties moslims vredelievendheid bij te brengen.

Benedictus verschilde niet alleen in zijn manier van doen van Johannes Paulus II, ook de inhoud van zijn preken was anders. Vermaningen tegen seks voor het huwelijk en condoomgebruik die bij Johannes Paulus vrijwel nooit ontbraken als hij tot jongeren sprak, bleven bij Benedictus achterwege. De nieuwe paus onthield zich ook van een belofte aan de jongeren om er over drie jaar in Sydney weer bij te zijn. Johannes Paulus, die Wereldjongerendag in 1984 instelde, sloot de bijeenkomst steevast af met de belofte de volgende keer weer van de partij te zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden