Benedictus wil meer kuisheid in Amerikaanse samenleving

Demonstranten voor het Witte Huis die tegen de plannen voor gratis anticonceptie protesteren.Beeld afp

Paus Benedictus XVI heeft Amerikaanse bisschoppen aangespoord om hun boodschap over kuisheid onder jongeren verder te verspreiden, een gevoelig onderwerp dat in deze Amerikaanse verkiezingsperiode opnieuw hoog op de agenda staat. Benedictus sprak met name zijn afkeur uit over samenwonen en seks voor het huwelijk.

De strenge toespraak van de paus tegenover de Amerikaanse bisschoppen komt op een moment waarop er de groeiende spanning bestaat tussen president Obama en de rooms-katholieke kerk in de Verenigde Staten over anticonceptie. Obama heeft plannen om anticonceptie te vergoeden, een idee waar de kerk van gruwelt.

Religieuze critici lieten zich de afgelopen weken fel uit over Obama's plan om elke vrouw toegang te geven tot gratis anticonceptie. Onder anderen aartsbisschop Timothy Dolan van New York is een groot tegenstander van het originele plan van Obama, om alle werkgevers te verplichten een zorgverzekering aan te bieden met anticonceptie in het pakket.

Benedictus zei vrijdag tegenover de Amerikaanse bisschoppen die hem in het Vaticaan bezochten dat kuisheid een essentieel onderdeel uitmaakt van de christelijke leer, maar dat een kuis leven niet op waarde geschat wordt door Amerikanen en vaak onterecht belachelijk gemaakt wordt.

Volgens Benedictus beschadigen stellen die samenleven de stabiliteit van onze maatschappij. "Jongeren moeten de leer van de kerk opnieuw ontdekken, hoe uitdagend en hoe tegenstrijdig deze leer ook met de culturele waarden zou mogen zijn. Ze zouden gelovige getrouwden stellen als voorbeeld moeten nemen", aldus de 84-jarige paus.

Onvoldoende waardering voor het traditionele huwelijk en een wijdverspreide afkeuring van verantwoordelijke seksualiteit zouden volgens Benedictus zelfs kunnen leiden tot 'serieuze sociale problemen met grote menselijke en economische gevolgen'. Wat die gevolgen precies inhouden, werd door de paus niet verder toegelicht.

De standpunten van de paus zijn niet nieuw, maar leggen extra gewicht in de schaal nu het onderwerp ook ingezet wordt door Republikeinse kandidaten in de voorverkiezingen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Republikeinse tegenstanders gebruiken Obama's voorstellen over anticonceptie al als munitie voor hun strijd. Volgens Obama wordt de kwestie gebruikt als ,,politieke voetbal''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden