Bendes vechten om hasjhandel

De hasjhandel in de Deense hoofdstad Kopenhagen loopt uit de hand. Allerlei bendes bestrijden elkaar op leven en dood in steeds meer wijken.

„Het is niet zo dat mensen elkaar dagelijks op straat beschieten. Ik merk er niets van, alleen als ik thuiskom en het televisienieuws zie”, aldus Bjarke, een jonge student die in de Kopenhaagse wijk Nürrebro woont.

Ook al lijkt het dagelijks leven gewoon door te gaan in deze oude arbeiderswijk waar veel allochtonen wonen, toch hebben diverse kinderdagverblijven hun sluitingstijd vervroegd. „Als ik naar huis fiets, kijk ik meer rond dan anders”, aldus een moeder. Honderden bewoners demonstreerden vorige week met ballonnen tegen het gewelddadige drugsconflict dat bendes in hun wijk uitvechten.

Tot enkele jaren geleden was de handel in hasj beperkt tot Christiania, de gekraakte wijk en grote toeristenattractie van de Deense hoofdstad. In 2004 maakte de Deense regering een einde aan de openlijke hasjhandel aldaar en sloot ’Pusher Street’, het straatje waar drugs werden verkocht in marktstalletjes. Sindsdien heeft de hasjhandel zich verspreid over de hele stad, vooral naar de wijk Nürrebro.

Met aan de ene kant de Hells Angels en aan de andere kant verschillende allochtone bendes, begon het met een persoonlijke vete, maar nu gaat het vooral over de beheersing van de hasjhandel. Sinds augustus vorig jaar zijn er vijftig schietpartijen geweest in Kopenhagen, niet alleen in Nürrebro, maar ook in andere wijken waar veel allochtonen wonen. Daarbij vielen drie doden en ongeveer twintig gewonden, onder wie enkele onschuldige voorbijgangers. Eén afrekening vond plaats in een sporthal, waar ook kinderen aan het sporten waren.

De Deense politie vreest dat het ’gewone’ conflict wordt versterkt door etnische tegenstellingen. De bendes zijn dan ook in korte tijd explosief gegroeid, vooral het aantal jonge leden nam sterk toe. „We vrezen dat meer mensen gaan meedoen, omdat ze het als een rassenconflict zien. En dat is een kruitvat”, aldus Lars Nicolai Jensen, chef criminele preventie van de Kopenhaagse politie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden