Bendeoorlog loopt met een sisser af

motorclub | De situatie was zo gespannen dat een café-eigenaar op leden van Bandidos schoot. Hij krijgt geen straf daarvoor.

Vier jaar cel eiste het Openbaar Ministerie tegen de 57-jarige Theo van M. voor het schieten op vijftien leden van de motorclub Bandidos. De inwoner van Kerkrade hoeft echter niet de gevangenis in, zo vonniste de rechtbank Limburg gisteren. M. handelde uit wat heet 'noodweerexces' en dat levert ontslag van alle rechtsvervolging op.


Met het oordeel van de rechtbank Limburg komt er een voorlopig einde aan een explosieve sfeer in de wereld van de motorclubs in Sittard. Op 7 mei 2015 toog een groep leden van de club Bandidos naar het café Dug Out in Sittard, de pleisterplaats van de rivaliserende club Red Devils. Op camerabeelden die die dag zijn gemaakt, is te zien dat drie cafébezoekers door de Bandidosleden zwaar werden mishandeld met onder meer een boksbeugel. De rechtbank oordeelt op basis van de beelden dat er sprake zou kunnen zijn van "zeer zwaar lichamelijk letsel".


M., de uitbater van de kroeg en tevens de voormalige president van de Red Devils, stond op het moment van de mishandeling in het café, pakte een geladen pistool en schoot door de ruit heen. Dat zijn schot niemand verwondde, was volgens het OM een wonder. De rechter beoordeelt het gebruik van het vuurwapen nu als afschrikken, gelet op de zeer gespannen situatie niet onredelijk.


De rechter komt echter wel tot de conclusie dat een of meer leden van Bandidos door de kogel geraakt konden worden. Dat levert op zich poging tot doodslag op. Ging M. te ver? Was de wijze waarop het wapen werd gebruikt redelijk of ging M. over de schreef? De rechter vindt dat M. niet op de menigte Bandidosleden had moeten schieten. "Dat had mensenlevens kunnen kosten. De verdachte had zijn doel ook kunnen bereiken door naar buiten te lopen en in de lucht schieten", stelde de rechter.


Dat M. uiteindelijk niet de gevangenis in moet, is omdat de rechter de verklaring van M. overneemt dat hij al zeer gestrest was en overmand was door emoties. Dat levert uiteindelijk het vrij zeldzame oordeel noodweerexces op.


Helemaal zonder kleerscheuren komt M. er niet van af. Hij wordt wel veroordeeld voor het bezit van een alarmpistool - een ander wapen dan hij gebruikte voor het waarschuwingsschot. Voor dat alarmpistool krijgt hij een boete van 550 euro.


Deze schermutseling tussen beide motorclubs is een van de aanleidingen voor het OM om nog maar eens een poging te doen de motorclubs via de rechter te verbieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden