Bendeleider `Tookie` Williams ter dood gebracht

Zonder laatste woorden of galgenmaal is Stanley `Tookie` Williams naar zijn executie gegaan.

Van onze redactie buitenland

De mede-oprichter van de Crips bende, veroordeeld voor het vermoorden van vier mensen bij twee overvallen in 1979, heeft steeds volgehouden onschuldig te zijn. In de gevangenis heeft hij zich afgekeerd van zijn oude leven en is boeken gaan schrijven die jongeren waarschuwen tegen de benden.

Williams stierf gisteren even na negen uur, Nederlandse tijd. Volgens aanwezigen verzette hij zich niet, maar richtte hij zich geïrriteerd tot zijn bewakers toen die een kwartier nodig hadden om een ader te vinden om het vergif toe te dienen. Bij de executie was onder andere Barbara Becnel aanwezig, de journaliste die hem hielp met het schrijven van de boeken.

Buiten de San Quentin gevangenis stonden ongeveer duizend mensen te protesteren. Onder hen waren onder anderen zangeres Joan Baez, rapper Snoop Dogg en de zwarte leider Jesse Jackson.

Tegen de New York Times had Williams vorige week gezegd dat hij met een glimlach naar zijn executie wilde gaan. “Ik heb vreugde en liefde in mijn hart“. Een laatste maal wilde hij niet: “Ik zou wel gek zijn een maaltijd te vragen van een instelling die me wil vernietigen.“

Gouverneur Arnold Schwarzenegger liet bij het afwijzen van het gratieverzoek van Williams merken dat hij niet in diens inkeer gelooft. Hij wees erop dat zijn autobiografie onder andere was opgedragen aan George Jackson, die ook een boek had geschreven over zijn leven in de gevangenis. Jackson was betrokken bij een ontsnappingspoging waarbij drie gevangenen en drie bewakers omkwamen.

In de VS en in Californië is een meerderheid van de bevolking voorstander van de doodstraf. Gratie wordt zelden verleend. In januari 2003 zette gouverneur George Ryan van Illinois de straffen van 167 ter dood veroordeelden om in levenslang, omdat hij twijfelde aan de kwaliteit van veel veroordelingen. Maar hij deed dat pas enkele dagen voor zijn ambtstermijn afliep. Schwarzenegger heeft nog een jaar, en wil dan herkozen worden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden