Bendeleden met spijt mogen in San Jose gratis hun tatoo laten weghalen

Jimmy Delgado uit het Californische San Jose is lange tijd lid geweest van een jeugdbende. Maar inmiddels heeft hij zijn oude gang verlaten en wil hij aan een nieuwe toekomst beginnen. Dat gaat erg moeizaam. Een van de grootste struikelblokken bij het vinden van werk is de tatoeage in zijn nek. Daaraan kunnen werkgevers zien dat Jimmy bendelid is geweest. De gemeente San Jose biedt ex-bendeleden nu aan de tatoeages gratis te verwijderen.

“Ik zoek niet meer naar werk”, zegt Jimmy (17). “Zelfs als ik een net pak aantrek willen ze niet luisteren naar wat ik te vertellen heb.” Jaren geleden liet Jimmy een palmboom in de huid van zijn hals tatoeeren om de wereld te laten zien dat hij deel uitmaakte van de Palmas-gang. De tatoeages, veelal in de gevangenis aangebracht, gelden als herkenningsmiddel voor leden van verschillende bendes. Maar als de gang eenmaal vaarwel is gezegd, geldt het plaatje als een brandmerk. De gemeente Las Palmas wil Jimmy en ongeveer honderd andere ex-bendeleden een nieuwe kans geven. De ex-gang bangers kunnen voor nop hun versieringen laten weghalen. Susan Hammer, burgemeester van Las Palmas, kondigde het programma Clean Slate (Schone lei) aan met de woorden: “Een bende-tatoeage zegt niet alleen iets over je verleden, het kan ook je dromen voor de toekomst ontnemen en het zelfvertrouwen van jongeren beschadigen.”

Het verwijderen van tatoeages door middel van plastische chirurgie of laser-operaties kost normaal handen vol geld. Maar dokter Korman, een plastisch chirurg die onder andere in de Derde Wereld heeft gewerkt, wil de operaties gratis uitvoeren. “Ik denk dat mensen hierdoor de mogelijkheid krijgen terug te keren op de arbeidsmarkt”, zegt hij.

De behandeling zal plaatsvinden in het Forest Surgery-ziekenhuis, dat het grootste deel van de kosten niet in rekening brengt. De gemeente draagt dertigduizend gulden bij aan de kosten van de kliniek en de huur van laserapparatuur.

John Lawrence (18) is zeker van plan gebruik te maken van het aanbod. John is ex-lid van de zogenoemde 14-bende. Maar inmiddels is hij terug in de schoolbanken en wil hij zo snel mogelijk z'n diploma halen om daarna een vak te leren. De tatoeages die z'n armen bedekken denkt hij wel te kunnen laten staan. Kwestie van je mouwen naar beneden rollen als de situatie daar om vraagt. Maar voor zijn bende-tattoo is een radicalere oplossing nodig. Vlak boven zijn linkerwenkbrauw heeft John namelijk de woorden good times, bad times (goede tijden, slechte tijden!) laten prikken. Voor die versiering wil hij zich dan ook graag laten behandelen door dokter Korman.

“Een tatoeage is een advertentie waarmee je laat zien wie je bent en waar je vandaan komt”, zegt John. “Eerst is dat leuk. Maar later krijg je er genoeg van.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden