'Ben je Syrisch? Ben je Joods?'

Conflict in Syrië zet burenruzie in wijken van Tripoli als nooit tevoren op scherp

"Daar niet oversteken, dan word je neergeschoten", roept een jochie van een jaar of vijftien. "Er zitten sluipschutters op de berg." Er is inderdaad geen mens op de weg, en de gewoonlijk overvolle markt langs het riviertje de Aboe Ali ligt er uitgestorven bij. Aan de overzijde ligt de berg die eigenlijk maar een heuvel is, en Djabl Mohsen heet.

Djabl Mohsen is een overwegend alevitische wijk die de afgelopen dagen hevig strijd leverde met het lager gelegen Bab al-Tabaneh, een even zo arme, maar streng soennitische wijk. Zaterdag kwamen aan weerszijden vijftien mensen om het leven. Tientallen anderen raakten gewond.

Ook mijn 'reddende engel' komt uit Bab al-Tabaneh. "Als je de steegjes weet, is het niet gevaarlijk", zegt hij stoer.

Op enige afstand van de directe gevarenzone zit een grijzende zestiger voor zijn winkel. Het is een sober bevoorrade kruidenierszaak in een voormalige garage. "Ik woon op de derde verdieping", zegt Aboe Hassan. "Maar vannacht heb ik met de hele familie hier op de grond geslapen. Het was te gevaarlijk. Er vlogen overal kogels rond."

En dat niet alleen. Er werden ook mortieren en anti-tankgranaten afgevuurd. Gisterochtend echter, ging een staakt-het-vuren in en gedurende de dag bleef het op enkele vuursalvo's na rustig. "Maar wat de nacht gaat brengen?", vraagt Aboe Hassan. "Dat weet alleen God."

Buiten passeert een vijftal bebaarde mannen met kalasjnikovs. Hoewel de Libanese autoriteiten gisteren bekendmaakte dat het leger in groten getale naar Tripoli was gestuurd, blonk het nabij het 'front' uit in afwezigheid. "Het leger is bang", zegt Aboe Hassan. "Dat tuig heeft betere wapens dan zij!"

Aboe Hassan snapt niet waarom beide partijen vechten. "We leven allemaal onder dezelfde God, drinken allemaal hetzelfde water, eten allemaal hetzelfde brood. Het probleem is Syrië."

De alevieten van Tripoli zijn een mini-minderheid in het Libanese mozaïek van religieuze minderheden. Zij tellen zo'n 50.000 zielen en steunen het Syrische regime. De soennieten van Bab al-Tabaneh daarentegen zijn fervente aanhangers van de revolutie.

Tripoli is met zo'n 500.000 inwoners Libanons op een na grootste stad en functioneert in toenemende mate als een uitvalsbasis voor de Syrische rebellen. Vooral in Bab al-Tabaneh worden zij verpleegd, komen ze op krachten en, zo lijkt, halen ze hun wapens. Zo werd op 28 april voor de kust van Tripoli een schip met Libische wapens voor de rebellen onderschept.

De inwoners van Djabl Mohsen en Bab al-Tabaneh leven al jaren op gespannen voet. Het is een vete die elke paar jaar even opleeft met een nieuw aantal martelaren aan weerszijden als resultaat. Het conflict in Syrië heeft de burenruzie als nooit tevoren op scherp gezet.

Op mijn weg terug naar het centrum van Tripoli snijdt plots een scooter me de pas af. Twee stevigbebaarde mannen stappen af. Terwijl de een me hard tegen de muur drukt en een dreigende vinger opsteekt, onderwerpt de ander me aan een spervuur van vragen.

"Je paspoort", schreeuwt hij. "Wat doe je hier? Heb je een camera? Heb je foto's genomen? Ben je Syrisch? Ben je Joods?"

Binnen de korste keren heeft zich een menigte van een man of dertig vezameld. Mijn paspoort gaat van hand tot hand. Elke foto op mijn camera wordt bekeken. Gelukkig zit er geen enkele van Tripoli tussen. Terwijl de twee fanatiekelingen schreeuwen dat ik op de scooter mee moet, gelooft de rest inmiddels wel dat ik geen foto's nam, niet Syrisch ben, en ook niet Joods. Zij overtuigen het tweetal me te laten gaan, mét camera en paspoort.

Eenmaal terug in Beiroet stikt de stad in een kilometerslange file. Libanon ten voeten uit: terwijl in Tripoli twee volkswijken elkaar naar het leven staan, gaan de inwoners van Beiroet een dagje naar het strand. De vraag is: hoe lang nog?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden