'Ben je oké?' moet ongewenst seksueel gedrag in clubs voorkomen

Mieke Kegge (51 R), samen met haar vriendin Sandra Drenth (45), tijdens het 40UP dansfeest in 013Beeld Ton Toemen

De Rutgers-campagne 'Ben je oké?' moet ongewenst seksueel gedrag op muziekfestivals, in clubs en poppodia voorkomen. 'De meeste incidenten bereiken ons niet'.

De zaal in het Tilburgse poppodium 013 is deze zaterdagavond aan de veertigers en vijftigers. Tijdens het dansfestijn 40UP klinken oude bekenden als Billy Ocean, Rick Astley, Whitney Houston en Mel & Kim door de boxen. Elk nummer levert een nieuwe glimlach op, het is een feest van herkenning. Met haar vriendinnengroep verkeert Kim Moerkens (43) in een uitgelaten stemming. Ze lacht, is vrolijk. Maar ze weet ook: juist op deze momenten denken sommige mannen dat ze alles kunnen maken.

Ze is ervaringsdeskundige, helaas. Losse mannenhanden hebben Moerkens al meer dan eens betast. Alsof haar billen publiek bezit zijn. "Dan is mijn avond meteen klaar." Nu is het zo ver dat ze bij het uitgaan al rekening houdt met de kledingkeuze. Moerkens draagt deze avond een lange broek, haar blouse is tot boven dichtgeknoopt. "Ik houd van sexy, maar in deze kleren kan ik vrijuit met anderen praten. Ik krijg meer echte gesprekken. Dat is eigenlijk wel raar, toch?"

Kim Moerkens met hoog opgeknoopte blouse.Beeld Ton Toemen

Niet beschuldigend

Het idee van de campagne 'Ben je oké?' is even laagdrempelig als simpel. Krijg je als omstander het gevoel dat iemand op een ongewenste manier wordt benaderd, stap dan op diegene af en vraag of het oké is. Volgens Rutgers-directeur Ton Coenen is dat voor alle partijen de beste manier. "Je breekt in bij een situatie, maar beschuldigt niemand. De vraag is neutraal. Iedereen heeft namelijk een andere grens. De een vindt een zoen van een onbekende prima, een ander zit daar helemaal niet op te wachten. Het is ingewikkeld."

Volgens cijfers van Rutgers krijgt ruim de helft van de vrouwen wel eens te maken met seksuele handelingen tegen hun wil. Bij mannen is dat een op de vijf. 013-directeur Frens Frijns weet niet hoe vaak het in zijn poppodium voorkomt. "Excessen zien we wel, wat daaronder gebeurt meestal niet. Dat is ook het probleem. Incidenten bereiken ons niet. Ik denk dat mensen het gewend zijn geraakt en daardoor niet naar de beveiliging stappen. Of ze vinden het niet heftig genoeg daarvoor. Maar uitgaan moet iets zijn waar je lol in hebt."

Overheid

Hoewel goede vriendinnen, zijn Mieke Kegge (51) en Sandra Drenth (45) op sommige vlakken tegenpolen. Mieke zegt direct op iemand af te stappen als ze grensoverschrijdend gedrag constateert, Sandra twijfelt over zichzelf. "Iemand kan het ook als bemoeizucht zien." Toch duwt de campagne haar wel een stukje in de goede richting. "De vraag is zo goed. Ben je oké, daarin zit geen oordeel. Maar je geeft er wel het signaal mee af dat je iemand wilt helpen."

De campagne komt een jaar nadat #MeToo ontstond. Coenen vindt dat vooral de overheid het sindsdien laat afweten. "Het gaat veel over individuele gevallen, maar ik zie geen brede acties om grensoverschrijding te voorkomen. Er is veel aandacht voor opvang, niet voor preventie. Daar is nog wel een cultuuromslag nodig. En in het onderwijs kunnen er lessen in weerbaarheid worden gegeven. Dat mis ik."

Moerkens denkt dat campagnes als deze zeker helpen. "Zelf ben ik al wel eens op iemand afgestapt toen ik het niet vertrouwde. Ik ben te gevoelig om dan niets te doen. Maar veel anderen durven dat niet. Door deze campagne leren ze hoe ze een situatie kunnen aanpakken. Dat is goed, zo ontstaat er meer betrokkenheid bij elkaar."

Lees ook:

Filosofe Svenja Flaßpöhler: 'Hoe goedbedoeld ook, de Metoogolf bewijst het feminisme geen dienst'

Ja, je hebt mannen die hun macht misbruiken. Maar maak van vrouwen geen slachtoffers, zegt filosofe Svenja Flaßpöhler.

Waarom we anders tegen misbruik door vrouwen aankijken. 'Wees blij dat je seks hebt gehad'

Wordt misbruik gepleegd door vrouwen eerder vergoelijkt dan door mannen? De reacties op de beschuldiging aan het adres van #MeToo-aanjager Asia Argento wijzen daar wel op. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden