Ben je boos? Schreeuw een snack!

RENSKE VAN DIJK

'Homo' en 'kanker' worden 'cola' en 'popcorn' op school voor speciaal basisonderwijs Aquamarijn in Leeuwarden. Veertig dagen lang mogen de kinderen niet schelden en vloeken. Eind april tekenden ze daartoe een contract met hun leerkrachten, vertelt bovenbouwjuf Annelies van der Haag.

1Waarom deze gelofte?
"Tegenwoordig wordt zoveel zonder na te denken geroepen op straat, woorden die heel onaangenaam zijn. Toen dachten wij: kunnen we dat keren? Tûmba, een centrum dat opkomt voor gelijke behandeling, heeft gastlessen bij ons op school gegeven. Bijvoorbeeld over kanker. Er was toevallig een stagiaire die aan den lijve had ondervonden wat kanker met je doet. Een deel van haar been was geamputeerd om de kankercellen tegen te houden. Dat vonden de kinderen zeer indrukwekkend. Ze zeiden: dat realiseer je je niet als je het als stopwoord gebruikt."

2Wordt er zoveel gescholden op het schoolplein?
"Bij ons valt het wel mee. Kinderen bezigen weleens krachttermen als ze boos worden. Wij zijn een school voor speciaal onderwijs, dus sommige kinderen hebben een moeilijk karakter. Die blijken weleens een vocabulaire te hebben dat je liever niet hoort. Maar het is geen schering en inslag. Bij ons heerst een goed klimaat. Zodra ze buiten zijn, is de structuur weg. Het is meer een maatschappelijk probleem dan een schoolprobleem."

3Zijn alleen 'kanker' en 'homo' verboden woorden?
"We hebben het hier allemaal op het digibord geschreven. Even kijken, wat hadden ze bedacht: mongool, kanker op, sukkel, kutslet, Jezus Christus, dombo, flikker op, hoerenzoon, vieze bitch, kaaskop, vieze neger, pedofiel, dikke reet... Ja, dat zeggen ze echt allemaal. En de kinderen weten best dat die woorden niet kunnen. Ze zijn zich daar nu nog bewuster van geworden. Laatst keken we samen een tv-programma waarin kinderen een liedje zongen met 'fuck dit' en 'fuck dat' erin. Toen zeiden mijn leerlingen wel tegen elkaar: "En dat is ook nog eens een heel klein kind!"

4Hoe controleren jullie eigenlijk?
"Dat is best lastig. Als iemand per ongeluk iets roept in de klas, dan zeggen we niet: 'Helaas, je krijgt geen certificaat'. We praten erover als het mislukt, wat ze anders kunnen doen als ze iets moeten incasseren. Ze moeten er wel hard voor werken, want anders stelt het certificaat niets voor. Maar we hou- den ze niet 24 uur per dag in de gaten."

5Waarom 'cola' en 'popcorn'?
"'Chips' had ook goed gekund. Maar de kinderen krijgen op 31 mei hun ondertekende oorkondes, en dan gaan we als afsluiter naar het filmhuis. Ze vroegen: 'Krijgen we dan ook cola en popcorn?' Daar moesten we nee op zeggen, maar we vonden het wel een logisch alternatief scheldwoord. Af en toe klinkt het op het schoolplein."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden