Ben Bot dit weekeinde in Midden-Oosten

DEN HAAG (ANP) - Minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken gaat dit weekeinde naar de Palestijnse gebieden, Israël en Libanon om daar te achterhalen wat Nederland kan betekenen voor de uitvoering van de laatste VN-resolutie.

Nederland zal geen grondtroepen voor de vredesmacht in Zuid-Libanon leveren. Het kabinet heeft echter wel besloten om 5 miljoen euro extra voor humanitaire hulp te geven.

Dat heeft minister Bot vrijdag na de ministerraad gezegd. Bot benadrukte dat Nederland in de wereld al erg actief is met troepen en momenteel niet alleen in Afghanistan, maar ook in Afrika en Bosnië aanwezig is. ,,Laten we eerst kijken of anderen niet kunnen bijdragen.'' Bot sluit echter niet uit dat Nederland op een andere wijze steun kan bieden zoals bijvoorbeeld militaire of logistieke deskundigheid. ,,Daarom ga ik daar heen, om te horen wat zij nodig hebben.''

Tonen van betrokkenheid

Het bezoek van Bot is daarnaast bedoeld om de Nederlandse betrokkenheid bij de regio te tonen en te laten zien hoe belangrijk Nederland de uitvoering van de resolutie vindt. Bot begint zijn reis in de Palestijnse gebieden, waar hij zal praten met de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Maandag spreekt hij de Israëlische premier Ehud Olmert en minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni. Dinsdag gaat Bot op bezoek bij de Libanese premier Fouad Siniora en minister van Buitenlandse Zaken Fawzi Sallukh.

Twee kinderen

Bot heeft donderdag zijn Syrische collega gesproken en hem op de hoogte gesteld van zijn reis. Daarbij heeft hij opnieuw benadrukt hoe belangrijk Nederland de uitvoering van de VN-resolutie vindt. In dat gesprek heeft Bot ook nogmaals aangedrongen op een oplossing voor de twee kinderen die nu al weken op de Nederlandse ambassade verblijven en niet naar Nederland kunnen worden vervoerd, omdat hun Syrische vader dat niet wil. Op dit moment wordt gekeken of een bemiddelaar kan worden ingeschakeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden