Ben Bot (65) nieuwe minister op BZ

DEN HAAG - De gepensioneerde diplomaat Ben Bot (65) volgt CDA-minister van buitenlandse zaken Jaap de Hoop Scheffer op. De oppositie vindt dat De Hoop Scheffer moet vertrekken, nu zijn opvolger al bekend is. Het kabinet wil De Hoop Scheffer pas 3 december laten gaan. Op die dag beëdigt de koningin Bot. Premier Balkenende ontvangt Bot vandaag.

Bot heeft een lange diplomatieke carrière achter de rug. Hij was onder meer ambassadeur in het toenmalige Oost-Berlijn en in Ankara. In 1992 werd hij permanent vertegenwoordiger bij de Europese Unie. Hij had in die functie in 1997 een spilpositie bij het Nederlandse voorzitterschap van de EU. Die ervaring kan hij komend jaar goed gebruiken, als Nederland weer voorzitter is. Bot werd na zijn pensionering partner bij een consultancy-bureau.

Premier Balkenende heeft de Kamer laten weten dat De Hoop Scheffer aanblijft tot en met de conferentie van de OVSE, de Europese organisatie voor veiligheid en samenwerking. De ministers van buitenlandse zaken komen 1 en 2 december bij elkaar in Maastricht. Voor een succesvol verloop van die OVSE-top is het naar het oordeel van Balkenende 'van groot belang' dat De Hoop Scheffer die bijeenkomst voorzit. Hij heeft die immers ook voorbereid.

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer vinden dit echter een rare gang van zaken. Zij betogen dat De Hoop Scheffer niet kan aanblijven als er al een minister in de wachtkamer zit. ,,Als je zegt dat je vertrekt, ben je al vertrokken'', meent PvdA-woordvoerder Timmermans.

,,Als Bot wordt aangewezen als zijn opvolger is hij in politieke zin al aangetreden.'' De Kamer moet, zegt Timmermans, zaken kunnen doen met de aangetreden minister, en niet met iemand van wie al bekend is dat hij vertrekt.

De VVD vindt het 'te billijken' dat De Hoop Scheffer nog even blijft. Maar de liberalen willen wel de behandeling van de begroting van buitenlandse zaken verschuiven naar half december, zodat de Kamer kan debatteren met Bot, die het komend jaar verantwoordelijk is voor de uitvoering van de plannen.

CDA-woordvoerder Camiel Eurlings heeft met het uitstellen van de begrotingsbehandeling geen problemen. Hij noemt het echter 'onzin' om De Hoop Scheffer direct naar huis te sturen. ,,Het is ook in het Nederlands belang dat de minister de kans krijgt het voorzitterschap van de OVSE goed af te ronden. Tot die tijd kan hij volledig als minister functioneren.'' Eurlings voelt er al helemaal niets voor de premier naar de Kamer te halen voor een debat over de opvolging, zoals GroenLinks wil.

De derde coalitiepartner, D66, heeft net zomin als CDA en VVD bezwaar tegen het aanblijven van De Hoop Scheffer tot begin december. Fractieleider Dittrich vindt wel dat premier Balkenende tot die tijd in voorkomende gevallen minister De Hoop Scheffer moet vervangen, bijvoorbeeld als de Navo in het geding is. Het zou te verwarrend zijn als de Kamer dan debatteert met een minister die zometeen secretaris-generaal is van het bondgenootschap.

De benoeming van De Hoop Scheffer tot secretaris-generaal van de Navo werd vorige week maandag bekend. Sindsdien zijn in CDA-kring diverse opties voor de opvolging besproken. CDA-fractieleider en oud-buitenlandwoordvoerder Verhagen werd genoemd. De fractie wilde hem graag houden en bovendien zou zijn vertrek een nieuwe carrousel tot gevolg hebben. Ook van een verschuiving in het kabinet -bijvoorbeeld minister Peijs van verkeer naar buitenlandse zaken- zag het CDA af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden