null Beeld
Beeld

MinaretEildert Mulder

Ben Bird, de moslimhater die zich liet bekeren tot de islam

Drie hoofdprijzen heeft de Egyptische spits van FC Liverpool, Mohamed Salah, in de wacht gesleept: de Champions League, een ‘miljoen’ stemmen in een presidentsverkiezing, en, eindelijk maar toch, de bekering tot de islam van één Engelse bewonderaar.

Supporters van Liverpool zijn net zulke leugenaars als de antieke Kretenzers. Al ruim twee jaar zingen ze bij elke goal van Salah dat ze zelf ook moslim zullen worden als hij nog wat doelpunten maakt. Maar woord houden doen ze nooit. Een andere lofzang noemt het wonderkind van de Nijl een geschenk van God. Legendarisch is zijn rituele dankgebed, telkens na een goal, niet op de vloer van een moskee maar op de heilige grasmat van Anfield. Grote bewondering is zijn deel, toch blijft alles bij het oude bij die supporters. Zoals een twintiger het samenvat in The Guardian: naar de kroeg, wedden en zuipen, naar het stadion, terug naar de kroeg, beseffen hoeveel geld je hebt vergokt. Geen begin van bekering.

Maar nu is dan toch het eerste schaap over de dam, en wel de man die in The Guardian de wedstrijddag van een Engelse supporter zo kernachtig beschrijft, Ben Bird. Hij is geen fan van Liverpool maar van Nottingham Forest. Zijn bewondering voor Salah is er niet minder om. Woedend was hij toen supporters van Chelsea in een haatlied zijn idool neerzetten als een bommengooier.

Moslims van vlees en bloed, prima mensen

In zijn middelbare schooltijd was hij een moslimhater. Het is een beetje het verhaal van PVV-politici die ineens moslim worden. Volgens hem wilden moslims Engeland overnemen en was de islam de ‘olifant in de kamer’, ofwel een reusachtig probleem waarover niemand durfde te praten. Troost en bevestiging voor zijn analyses zocht hij in islamofobe sloppenwijken van het internet.

Bij zijn bekering gaf het fenomeen Salah de doorslag, maar zijn opinies begonnen al eerder te verschuiven, toen hij aan de universiteit van Leeds het vak Midden-Oostenstudies koos. Voor het eerst kwam hij moslims van vlees en bloed tegen, prima mensen. Als scriptie-onderwerp koos hij de lofliederen op Salah met als vraagstelling of die de manier waarop media en politici over de islam spraken zouden kunnen veranderen. Hij stelde die vraag ook aan Egyptische medestudenten, die meteen uren aan het woord waren. Zij vertelden dat een miljoen Egyptenaren uit protest bij de laatste presidentsverkiezingen Salahs naam op hun stembiljet hadden geschreven. Waar dat aantal vandaan komt, vermeldt de geschiedenis niet.

Het verhaal in The Guardian is een interview waaruit de vragen zijn geschrapt. Raden kun je die wel, zoals: wat zou Bird nu zeggen tegen zijn ‘oude ik’ van voor zijn bekering? Die zou hij flink de mantel uitvegen, verzekert hij. Maar zou die oude, islamofobische Bird misschien ook wel een weerwoord hebben? Dat vroeg de krant duidelijk niet. En dus blijven de clusters van gruwelen gepleegd in naam van de islam onbesproken. Evenmin gestelde vragen: is hij niet bang dat ook hijzelf zal radicaliseren? Waarom gebeurt dat wel bij veel andere bekeerlingen? Was die ‘olifant in de kamer’ toch niet helemaal onzin?

De krant houdt het leuk, het gespreksthema blijft Salah, die met elke goal een punt scoort voor het geloof, vindt Bird. En dan steeds dat prachtige gebed, dat miljoenen tv-kijkers te zien krijgen. Bird denkt niet dat hijzelf is veranderd, wel is dat gokken en zuipen voorbij en is ‘zijn hart beter’. Vrienden merken amper dat hij moslim is geworden. Jezelf blijven, dat vindt hij ook de kracht van Salah.

Lees ook:

Mohamed Salah laat de Egyptische jeugd dromen

In het geboortedorp van Mohamed Salah, de ster van het Egyptisch elftal, is voetbal belangrijker dan het Suikerfeest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden