'Bemoeizuchtige ouders bederven sportplezier'

(Novum) - Ouders bemoeien zich langs de lijn te veel met hun sportende kinderen. Ze vloeken en schelden, waardoor het spelplezier bij de kinderen afneemt. Dat zegt de Stichting Ideële Reclame (Sire), die donderdag een campagne is gestart om de aandacht op het probleem te vestigen. Sire wil ouders met spots op televisie en radio bewust maken van hun gedrag.

Bijna driekwart van de ouders zegt dat het andere vaders en moeders zijn die het kroost bij een sportwedstrijd opjutten. Dat meldt Sire op basis van een onderzoek van TNS Nipo onder achthonderd ouders met sportende kinderen. Van de ondervraagden geeft 43 procent toe ook zelf schuldig te zijn. Eén op de zes ouders onder de 35 jaar vindt het erg positief om kinderen op te jutten.

Ongeveer de helft van de verzorgers hoort andere ouders vloeken bij een sportwedstrijd. Acht procent geeft toe dit zelf te doen. Een meerderheid van de ouders zegt hun kinderen aan te spreken op een verkeerde beweging of inschatting. Mannen doen dit vaker dan vrouwen.

Door het commentaar van ouders kan het spelplezier bij kinderen afnemen, zegt kinderpsychologe Tischa Neve. Ook kan het zelfvertrouwen een deuk oplopen en het gevoel van eigenwaarde verminderen, stelt ze. Verder kunnen kinderen in de war raken als coach en ouder tegenstrijdige dingen roepen. "Ze weten niet meer naar wie ze moeten luisteren."

Rond de negentig procent van de vaders en moeders zegt zich te ergeren aan het gedrag van andere ouders langs de zijlijn. Vier op de tien weet zeker dat de ergernis niet op hen slaat. De Sire-campagne heet 'Geef kinderen hun spel terug' en wil ouders bewust maken van hun gedrag en laten zien welke impact dat heeft op kinderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden