Bemoedigingsbrief voor de Schilderswijk

Ex-PVV'er en fractieleider van de Groep De Mos/Ouderenpartij, Richard de Mos trok later aan de bel over de pro-isis demonstraties. Beeld anp
Ex-PVV'er en fractieleider van de Groep De Mos/Ouderenpartij, Richard de Mos trok later aan de bel over de pro-isis demonstraties.Beeld anp

"Professioneel als u bent, zult u de draad weer oppakken in het nieuwe schooljaar. Maar we kunnen ons goed voorstellen dat het na deze zomer toch net een grotere uitdaging is dan anders. Dat is dan ook de reden voor deze brief, die bedoeld is als hart onder de riem; als een bemoediging voor u en jullie aan het begin van dit nieuwe schooljaar", staat in de 'bemoedigingsbrief' te lezen van de Haagse ChristenUnie/SGP aan scholen in de Schilderswijk en Transvaalkwartier in Den Haag.

Perdiep Ramesar

"Wij, als politici van de ChristenUnie/SGP in Den Haag, hebben de afgelopen maanden - waarschijnlijk evenals u - met zorg de demonstraties in vooral de Schilderswijk gadegeslagen. Vanaf juni hebben we bijna onafgebroken gepleit voor een stevige aanpak van demonstraties en demonstranten die aanzetten tot haat en niets goeds in de zin hadden voor Den Haag in het algemeen en de Schilderswijk in het bijzonder. Nadat onze oproepen aanvankelijk helaas geen gehoor vonden bij het stadsbestuur, zijn we blij dat vanaf half augustus demonstraties met een gerede kans op wanordelijkheden en uitingen van haat in woonwijken voorlopig niet meer worden toegestaan, niet in het minst met het oog op de kinderen in de wijk, uw leerlingen", staat er vervolgens.

Voet aan de grond krijgen
De partij met één zetel in de Haagse gemeenteraad laat in de bovenstaande alinea weten waar ze zich zorgen over maakt, maar kon het ook niet laten even te melden dat ze de eerste was die over de omstreden demonstraties aan de bel trok. Eerlijk is eerlijk, dat klopt. Ex-PVV'er en fractieleider van de Groep De Mos/Ouderenpartij, Richard de Mos, heeft er later enorm mee gescoord, maar de CU/SGP was inderdaad de eerste partij die al bij de eerste jihadistische demonstratie van pro-IS/ISIS-sympathisanten al waarschuwde voor problemen.

In de 'bemoedigingsbrief' staat ook dat er hoop gloort in de twee achterstandswijken: "En problemen, die zijn er, dat is evident. Maar er is ook een andere kant, een ander verhaal, een verhaal van gewone en tegelijk bijzondere mensen die dagelijks proberen, soms te midden van alle misère, er het beste van te maken. Een verhaal van hoop, van kinderen en jongeren die hun best doen zich te ontwikkelen tot een vakman of -vrouw en tot een waardig burger van onze stad, van onze maatschappij. In het ontwikkelen van dat hoopvolle verhaal vervult u als juffen en meesters, als docenten een hoofdrol. U staat met uw voeten in de klei van de klas, midden in de Schilderswijk of Transvaal. Ingewikkeld en intensief werk, maar ook dienstbaar en dankbaar werk."

En daar is de campagne
De bemoedigingsbrief eindigt met het volgende: "Ten slotte, hoewel het zeker niet aan ons is om uw lesinhoud te bepalen, doen we - waarschijnlijk ten overvloede - een beroep op u om in de klas stil te staan bij zorgwekkende zaken als radicalisering, jihadisme, antisemitisme en andere vormen van discriminatie en racisme, waarmee we helaas de afgelopen tijd zo pregnant zijn geconfronteerd. En mocht u een beroep op ons willen doen, mocht u een boodschap voor de lokale politiek hebben, laat het ons weten. Daar staan we zeer voor open. We komen graag bij u langs."

En zie daar kwam de campagne om de hoek kijken: "We komen graag bij u langs". Een politieke partij is geen politieke partij als het geen campagne voert en zieltjes wint, ook buiten de verkiezingstijd om. Die ene zetel moet over vier jaar worden uitgebreid, maar de partij moet haar positie op z'n minst bestendigen in de Hofstad door simpelweg aanwezig te zijn. Het persbericht kwam deze maandag, de eerste schooldag in Den Haag, met in de bijlage de brief die aan de scholen is gericht om 10.44 uur bij de redactie van Trouw binnen. Slim, de CU/SGP is - hoe klein ook - actief door er gewoon te zijn. Deze zomer deed ze dat door kritische vragen te stellen aan burgemeester Jozias van Aartsen en nu weer op een 'hoopvolle' manier door een 'bemoedigingsbrief' te sturen aan de scholen in de haarvaten van de geplaagde wijken te sturen. Het lijkt een klein gebaar, het lijkt een politiek pr-gebaar, maar het is een gebaar dat de scholen in de Schilderswijk en Transvaalkwartier lijken te waarderen.

Huisvesting
De Haagse PvdA gooide het de afgelopen week over een andere boeg: studentenhuisvesting. PvdA-raadslid Rajesh Ramnewash stelt dat Den Haag echt een studentenstad wordt, zeker nu ook de Technische Universiteit van Delft in Den Haag actief wil worden. Voor studenten is de studiefinanciering geen vetpot meer, dus moet er goedkoper gewoond gaan worden. Waar kan dat beter dan in de Schilderswijk, vraagt Ramnewash zich af. Er staan panden leeg die aangepast kunnen worden en de woningen die vanwege de snelle uitstroom leeg komen, kunnen ook door studenten worden bewoond.

Lombok in Utrecht is voor de PvdA een goed voorbeeld: een achterstandswijk die door studenten een hele andere sfeer kreeg, diverser werd en vervolgens ook andere groepen aantrok en nu zelfs enigszins is ver-yupt. "Bovendien kunnen studenten na hun studie aan de Haagse Hogeschool, InHolland, de TU Delft en de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden in Den Haag blijven wonen en investeren", zegt Ramnewash, "dat is altijd goed voor een stad". Het is nu aan wethouder Joris Wijsmuller van de Haagse Stads Partij om naar dit voorstel van zijn coalitiepartner te kijken. Veel zal er vast niet op tegen zijn, dat de Schilderswijk een soort 'Lombok' wordt. Komende week kijken we verder.

Bericht uit de Schilderswijk

De kleurrijke Schilderswijk in Den Haag stond de afgelopen tijd geregeld in de publiciteit. Voornamelijk vanwege uit de hand gelopen demonstraties. Maar nu de mediakaravaan naar de volgende 'brandhaard' trekt, blijft Trouw-redacteur Perdiep Ramesar hangen in deze veelbesproken wijk. Ramesar volgt als correspondent van Den Haag de Schilderswijk al jaren. In 'Bericht uit de Schilderswijk' bericht hij over de slechte én goede tijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden