Bemoedigende zege PSV biedt perspectief

De in Nederland al dan niet even verbleekte koploper verschafte zichzelf uitgerekend bij de hervatting van zijn Europese campagne een ongedachte impuls. Een uitzonderlijke zege bood PSV bemoediging, en zowaar enig perspectief.

Met een onvoorziene voltreffer velde middenvelder Mendez in de tweede helft Arsenal, dat daarmee de prijs voor hoogmoed en lichtzinnigheid moest betalen (1-0). De verliezende finalist van de vorige Champions League had verzuimd zijn technische surplus uit te buiten, en nu wacht over twee weken in Londen nog een heikel karwei.

Niet alleen kon PSV zich gesterkt voelen door de respectabele uitslag, ook mag het ervan uitgaan dat het zich in Engeland in offensieve zin volwaardiger kan presenteren. Het gemis van de geblesseerde Farfan in de toch al karig bezette aanval deed zich gisteren voelen, maar PSV kon er hoop uit putten dat het vooral op de been werd gehouden door doelman Gomes en ook Alex, de Zuid-Amerikanen die daarmee overtuigend aantoonden dat weer op hen kan worden gerekend.

Trainer Ronald Koeman was vooral bij de samenstelling van zijn middenlinie omzichtig te werk gegaan, in een poging om zijn ploeg in de voorname zone dan toch zo goed mogelijk te bewapenen. Hij trachtte zijn 36-jarige regisseur Cocu te ontzien door hem grotendeels als meest aanvallende middenvelder te laten spelen, in de rug gedekt dan door drie ploeggenoten.

De noodzaak tot dergelijke interne verschuivingen gaf vooral iets aan over de beperkingen voor een Nederlandse topclub, en zeker een verzwakte, op avonden waarop zich tegenstanders van de hoogste categorie aandienen. PSV bleek niet in staat om op het middenveld een blok op te werpen, en verrassend was ook dat niet. Van Culina mag op het hoogste plan niet veel meer dan goedbedoelde toewijding worden verwacht en Mendez vertoonde aanvankelijk de tekenen van een terugval na zijn veelbelovende entree.

De eerste keus van Arsenal bewoog zich ingetogen voort, en desondanks was het kwaliteitsverschil weldra evident. In het hart van het veld loerden vooral Rosicky en Fabregas op het opzetten van snelle combinaties en zodra zij daartoe de ruimte vonden, volgden staaltjes van hoogwaardige vaardigheden. PSV moest in de eerste helft al met enige regelmaat zijn doelman Gomes te hulp roepen.

De Braziliaan smoorde in het eerste kwartier een schot van de gewiekst gedemarreerde Rosicky. De dynamische Tsjechische spelverdeler onderscheidde zich ook met een effectvolle poging, waarna aanvoerder Henry zich in het laatste kwartier voor rust even oprichtte. Ook op een flitsende volley van de Franse spits had Gomes een antwoord en nog tweemaal ontbrak het Henry aan zuiverheid. Hij noch zijn ploeggenoten leken erdoor aangedaan.

Ze werden niet of nauwelijks verontrust door PSV, dat aanvallende kracht én finesse miste. De jonge Braziliaan Tardelli toonde zich als vervanger van Farfan, niet voor het eerst, te licht voor het vereiste niveau. Van Koné, die met slechts twee treffers in de Champions League nog geen Europese reputatie heeft weten op te bouwen, werd als enige volwaardige aanvaller veel gevraagd. Maar plotseling, en ogenschijnlijk vanuit het niets, schoot vroeg in de tweede helft uitgerekend Mendez hem te hulp, met een daverend schot waarmee hij ook zichzelf leek te verbazen (1-0).

Arsenal werd gestraft voor zijn argeloosheid en prompt openbaarde zich een bekend euvel van de Engelse nummer vier: het onvermogen om te variëren, in zowel spelstijl als mentale instelling. Met de eerste Chinees ooit in de Champions League, linksachter Sun als vervanger van Da Costa, trachtte PSV de resterende krachten te bundelen. Nog eenmaal diende doelman Gomes zijn kwaliteiten aan te spreken, met een voortreffelijke redding op een schot van Fabregas – in veel opzichten een illustratief sluitstuk voor een avond waarop PSV uiteindelijk op het prestigieuze resultaat nog enig recht kon doen gelden ook.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden