Bemiddelingskosten nu doorberekend aan huurder

Verhuurmakelaars wijzen uitspraak Hoge Raad als boosdoener aan. Woonbond zet vraagtekens bij bewering.

Als huurder op zoek naar een woning? Tot vorig jaar kon het zo maar gebeuren dat zo'n huurder ongeveer een maand huur aan bemiddelingskosten moest betalen aan de verhuurmakelaar. Het leek dan ook een zege toen de Hoge Raad vorig jaar duidelijk maakte dat deze praktijk tegen de wet is.

Maar de uitspraak van de Hoge Raad is helemaal niet fijn voor huurders, beweert verhuurmakelaarsplatform Pararius althans. De huurprijzen zouden sinds de uitspraak extra zijn gestegen omdat de verhuurders de bemiddelingskosten die zij betalen aan de verhuurmakelaars nu doorrekenen in de huurprijs. Dit hoort Pararius van de verhuurdersmakelaars die aangesloten zijn bij het platform.

De huurprijzen in de vrije sector zijn over het eerste kwartaal van 2016 met 6,2 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal in 2015, zo meldde Pararius gisteren. Per vierkante meter steeg de maandelijkse huurprijs in een jaar tijd van 12,61 euro tot 13,38 euro.

Een deel van de prijsstijging valt in de ogen van Pararius dus terug te voeren op het doorberekenen van bemiddelingskosten. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot gaat het over een langere periode om een opslag op de huur van naar schatting tussen de 5 en 8 procent. "Precieze cijfers hebben we niet."

Na een serie tegenstrijdige uitspraken bij lagere rechtbanken boog de Hoge Raad zich oktober vorig jaar over het fenomeen bemiddelingskosten. Is het terecht dat de huurder deze kosten moet betalen als hij via een advertentie op een website in contact komt met een bemiddelaar die optreedt namens de verhuurder?

Het dienen van twee heren, zoals dat heet, is niet de bedoeling. De Hoge Raad oordeelde daarom dat als de huurder alleen in contact kan komen met de verhuurder via de makelaar, dat deze makelaar dan bemiddelt voor de verhuurder. En daarom mag hij niet nog eens kosten in rekening brengen bij de huurder.

Hoewel de uitspraak van de Hoge Raad duidelijkheid heeft verschaft, denkt De Groot dat het uiteindelijk negatief uitpakt voor de huurder. "Hij denkt dat hij beter af is doordat hij geen bemiddelingskosten hoeft te betalen. Maar dat doet hij uiteindelijk dus toch. Bovendien worden zijn belangen niet behartigd als hij zelf geen makelaar in de arm neemt."

Maar preekt Pararius hier niet te veel voor eigen parochie? Volgens De Groot niet. "Wij zijn niet alleen een platform voor verhuurmakelaars maar ook voor huurders. Dit is wat wij in de markt zien."

De Woonbond zet vraagtekens bij de bewering van Pararius. "Wij vragen ons af hoe hard de link is tussen de hoogte van de huurprijzen en de uitspraak van de Hoge Raad", zegt een woordvoerder. "De prijzen stijgen inderdaad enorm, maar dat is een combinatie van de grote schaarste en het ontbreken van huurbescherming." Overigens is het fenomeen bemiddelingskosten nog niet helemaal verdwenen. "Bedrijven zijn erg creatief met het verzinnen van andere termen voor hetzelfde, zoals 'kosten huurder' of 'renting fee'."

Ook vastgoedadvocaat Theo Gardenbroek vraagt zich af of het klopt wat Pararius stelt. "Het zou kunnen kloppen, maar een verhuurder specificeert meestal niet waar de huurprijs precies op is gebaseerd. Dus je kunt het niet controleren." Gardenbroek vindt het bovendien 'vreemd' om eenmalige bemiddelingskosten door te rekenen in de huur die elke maand betaald moet worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden