Bemiddeling nog zonder resultaat

DEN HAAG - Een gesprek van staatssecretaris Cohen (justitie) gisteravond met een bemiddelingsgroep van topmannen uit maatschappelijke organisaties, heeft nog geen oplossing voor de Haagse hongerstakers opgeleverd. De gesprekken worden voortgezet, maar Justitie doet geen mededelingen over de inhoud. Cohen had al laten weten weinig te zien in een bemiddelingspoging.

Van een onzer verslaggeefsters

CNV- en FNV-voorzitters Terpstra en De Waal, voorzitter Doornbos van de land- en tuinbouworganisatie LTO, rabbijn Soetendorp, Van Munster van Justitia et Pax en Eijckelenboom van de Haagse kerken, hebben op verzoek van het solidariteitscomité een bemiddelingspoging toegezegd. Volgens T. Van Aerde van het parochiebestuur zijn de topmannen door het solidariteitscomite benaderd om de druk op Cohen te versterken.

Van Aerde: “Eerder deden pastor Beijk en ik de gesprekken met Cohen en het ministerie. We hebben nu alle organisaties, die zich solidair met de hongerstakers hebben verklaard, gevraagd topmensen te leveren voor het overleg met Cohen. Zo kunnen ze hun solidariteit aan de onderhandelingstafel verzilveren. En zij kunnen ons ook helpen de hongerstakers uit te leggen wat de staatssecretaris precies wil.'

Doornbos zal bij Cohen aandringen om met de 'bijzondere situatie' van de tuinbouw rekening te houden. De boerenvoorman had vorige week al met andere agrarische organisaties aan Cohen geschreven, dat het meeste werk in de tuinbouw wordt gedaan op basis van seizoenscontracten voor zes tot tien maanden per jaar.

“Hierdoor is het werknemers in veel situaties niet gegeven om aantoonbaar een arbeidsverleden van 200 werkdagen per jaar over een periode van zes jaar te overleggen”, aldus Doornbos in de brief. Voor een verblijfsvergunning moeten de 'witte illegalen' aantonen dat ze minstens 200 werkdagen per jaar gedurende zes jaar hebben gewerkt. Dat is de hongerstakers in de Agneskerk, door onder meer het vele seizoenswerk in de tuinbouw, niet gelukt.

Doornbos zei gisteravond dat er bij sommige sociale voorzieningen rekening wordt gehouden met 'bijzondere bedrijfstakken' waar, zoals in de tuinbouw, veel met tijdelijke arbeidscontracten wordt gewerkt. Hij beklemtoonde dat hij vooral vanwege het 'menselijk drama' in de Agneskerk bereid is te bemiddelen.

De meeste bemiddelaars vinden dat de hongerstakers hun dossiers moeten overhandigen aan Cohen. Volgens pastor Beijk van de Agneskerk liggen die ook al klaar. Maar de hongerstakers weigeren ze nog te geven, zolang ze er geen vertrouwen in hebben dat Cohen hun totale arbeidsverleden wil optellen bij de door de hongerstaking afgedwongen hernieuwde beoordeling van hun aanvragen.

Overigens houden de 130 mannen hun namen niet geheim en zijn de meesten óf via de media óf via hun advocaten al bekend bij Cohen.

Vanmorgen gaan de bisschoppen Van Luyn van Rotterdam en Muskens van Breda de hongerstakers bezoekers om hun medeleven en solidariteit te betuigen. Van Luyn is al twee keer eerder op bezoek geweest. Ook zij hopen iets aan de impasse te kunnen doen.

Parochiebestuurder Van Aerde weet nog niet wat de bisschoppen de hongerstakers vanochtend zullen aanbevelen. De bisschoppen riepen de actievoerders vorige week op hun hongerstaking te beëindigen, omdat volgens hen het op het spel zetten van het eigen leven geen geoorloofd middel is. Wel zeiden ze groot begrip te hebben voor de beweegredenen van de hongerstakers.

Volgens de bisschoppen is de problematiek van de witte illegalen schrijnend en moet de politiek voor deze beperkte groep met een menswaardige oplossing komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden