Bemiddeling kan vaker helpen

Elly Kalsbeek, vice-voorzitter van de stichting Gestolen Kinderen, prijst minister Bot van buitenlandse zaken voor zijn rol in de ontvoeringszaak rond Sara en Ammar.

„Het is van enorm belang geweest dat de bewindsman persoonlijk zijn nek heeft uitgestoken”, vindt Kalsbeek. „Had hij dat niet gedaan, dan zou het de vraag zijn of nu hetzelfde resultaat was geboekt. Als je in Arabische landen, in ingewikkelde kwesties als bij kinderontvoeringen, puur op jezelf bent aangewezen, is de kans op succes niet groot. Bot heeft heel goed werk gedaan.”

De stichting Gestolen Kinderen is sinds augustus 2004 nauw betrokken geweest bij het wel en wee van Janneke Schoonhoven, de moeder van Sara en Ammar. Zolang immers is het geleden, dat de Syrische vader zijn beide kinderen ontvoerde.

Johan Sijtsema, een collega van Kalsbeek, reisde de afgelopen paar jaar vier keer met moeder Schoonhoven naar hoofdstad Damascus en overlegde in de beginfase vaak met het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag.

Aan een goede afloop hebben zowel Sijtsema als Kalsbeek nooit getwijfeld. „Wel zijn er eerder momenten geweest dat we dachten ’Nu gebeurt het, nu komen ze terug’”, blikt Kalsbeek terug. „Dan ging het vervolgens toch weer niet door. Uitgerekend vlak voor de kerst terug in Nederland, is fantastisch. We zijn dolblij en gelukkig, zelfs beduusd.”

Kalsbeek verwacht niet dat de succesvolle afloop van het avontuur van Sara en Ammar van veel invloed zal zijn op andere kinderontvoeringen. „Dit zal niet de oplossing zijn voor veel meer gevallen. Vluchten naar de ambassade, zoals de twee kinderen deden in Syrië, is niet iedereen gegeven. Het is ook praktisch onwenselijk. Alle kinderontvoeringen zijn heel problematisch. Logischer en zinvoller is het om te proberen om de mensen die het direct aangaat tot elkaar te brengen.”

Internationale bemiddeling kan het toverwoord zijn, denkt Kalsbeek. „Daar vooral ligt de oplossing. Tegelijkertijd is de praktijk weerbarstig. Alleen al Egypte telt rond de zeventig uit Nederland ontvoerde kinderen. Per jaar worden in Nederland ongeveer 120 kinderen ontvoerd naar het buitenland. Het precieze aantal weet niemand. Wellicht is het slechts het topje van de ijsberg.”

Met subsidie van het ministerie van justitie is sinds juni dit jaar het Hilversumse Centrum Internationale Kinderontvoering in gebruik, onder de vleugels van Stichting De Ombudsman. Het aantal aanmeldingen van dreigende en uitgevoerde ontvoeringen neemt ook daar toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden