Bemiddeling in strafzaak zorgt voor vergeving, hou eraan vast

Einde aan bemiddeling in strafzaken. Minister Van der Steur steekt geen geld meer in gesprekken tussen dader en slachtoffer, meldt Trouw (28 oktober). Wij willen iedereen aanmoedigen om stug door te gaan met bemiddelen.

Het ministerie van veiligheid en justitie heeft geen geld (over) voor het vergoeden van mediation in strafzaken. Het is in tijden van crisis en verkiezingen vast niet makkelijk voor de overheid om zich sterk te maken voor maatregelen die niet populair lijken. Lijken, want de werkelijkheid vertelt ons dat de mensen die betrokken zijn bij een misdrijf andere wensen hebben, dan bijvoorbeeld hardere straffen.

Neem bijvoorbeeld Hank Heijn, weduwe van Gerrit Jan Heijn die ontvoerd en vermoord werd door Ferdi E. Mevrouw Heijn heeft E. kunnen vergeven. Ze vertelde ons erover en hoe dit haar bevrijdde van haar wrok, haar fysieke spanningen en hoe zij haar leven terugwon. Een ander voorbeeld is Tim Overdiek, NOS-journalist. Hij werd weduwnaar toen een motoragent zijn vrouw aanreed. Hij schreef een boek, 'Tranen van liefde', over zijn rouwproces en hoe hij de agent vergaf.

Maar er zijn ook vele, minder bekende, mensen die een dader in de ogen konden kijken en het verleden achter zich konden laten.

Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum deed onderzoek naar herstelbemiddeling in het strafrecht en concludeerde dat bemiddeling slachtoffers helpt bij de verwerking van een delict en het herstel van de schade. En ook voor een persoon die de fout in is gegaan, kan een gesprek met het slachtoffer een vorm van herstel zijn. Het leidt zelfs vaak tot minder recidive, blijkt uit onderzoek door de universiteiten van Maastricht en Twente in 2015.

De wet en Europese regelgeving dragen het Openbaar Ministerie en de rechter (nog steeds) op om hier een actieve rol in te spelen. Dat het ministerie geen geld heeft, wil niet zeggen dat bemiddeling of vergeving in een strafzaak niet meer mogelijk is.

Desnoods vrijwillig

Betrokkenen kunnen nog altijd terecht bij Slachtoffer in Beeld (een onderdeel van Slachtofferhulp) dat gesprekken tussen het slachtoffer en de dader mogelijk maakt. Bovendien zijn er nog vele andere mediators die desnoods vrijwillig zullen meewerken aan een bemiddeling.

Wij zelf zijn verbonden aan De Verzoenkamer van het Mandelahuisje in Amsterdam, waar mensen terecht kunnen zonder budget. De Verzoenkamer wordt gefinancierd door partijen die bemiddeling kunnen betalen en het zo ook mogelijk maken voor mensen met minder geld. Het bemiddelingswerk van de rooms-katholieke kerk is ook een voorbeeld van een particuliere organisatie die mediation mogelijk maakte. Met positieve gevolgen.

Reorganisatie nodig

In onze visie zou het hele strafrecht gereorganiseerd moeten worden. Burgers zouden zelf weer verantwoordelijk moeten worden voor het oplossen van hun conflicten. Slachtoffers en daders zouden altijd gestimuleerd moeten worden om met elkaar te spreken - liefst met de mensen uit hun omgeving erbij. Ze zouden de mogelijkheid kunnen krijgen om gezamenlijk een straf te bepalen of tebeïnvloeden. Pas dan kan er herstel plaatsvinden en worden betrokkenen intrinsiek gemotiveerdom problemen op te lossen. Dat kost geld en dat geld moet er komen.

Maar zolang dat er niet is, gaan wij door met waar wij in geloven: dat het anders, beter en duurzamer kan. Rechters, officieren van justitie, advocaten, blijf zoeken naar minnelijke oplossingen. Dat is en blijft mogelijk. Zolang die behoefte vanuit de betrokkenen er maar is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden