Mediation

'Bemiddeling herstelt het evenwicht in de samenleving'

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. Beeld ANP
PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt.Beeld ANP

Het kabinet heeft er geen geld meer voor over, maar PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt wil dat bemiddeling tussen dader en slachtoffer bij strafzaken doorgaat. Hij zoekt naar geld.

Nicole Besselink

Zo moet het dus, dacht Jeroen Recourt in de jaren negentig. Als reclasseringsmedewerker moest hij een taakstraf regelen voor een groep jongens die een boomgaard in de Alblasserwaard had vernield. De teler zag die jongens elke dag in het dorp en vroeg Recourt of ze tussen zijn appelbomen mochten werken. Hoewel een dader eigenlijk niet voor het slachtoffer mag werken, kreeg Recourt tot ieders tevredenheid groen licht.

"De relatie werd hersteld en de teler kon weer met opgeheven hoofd het dorp in", zegt Recourt nu. "We moeten voorkomen dat mensen te lang met het stempel dader of slachtoffer rondlopen. Dat zijn tijdelijke rollen. Die mensen zijn ook ouder, werknemer, et cetera. Zij moet door kunnen gaan met hun leven, een zaak achter zich kunnen laten. Herstelbemiddeling kan daar ongelooflijk goed bij helpen."

Als groot voorstander van bemiddeling bij strafzaken is Recourt niet te spreken over het kabinetsbesluit om de geldkraan hiervoor per direct dicht te draaien. Minister Ard van der Steur (VVD, veiligheid en justitie) verschuift het geld dat hier eerder voor werd gebruikt naar andere vormen van slachtofferhulp. "Politiek is kiezen tussen schaarse middelen, maar ik vind dit geen goede keuze."

Het besluit is hoe dan ook opmerkelijk: Van der Steur heeft zich als Kamerlid én minister altijd enthousiast getoond over bemiddeling als instrument bij strafzaken. 'Ik zal de toepassing van mediation in het strafrecht voortzetten', schreef hij vorig jaar aan de Kamer nadat uit een eerste evaluatie van experimenten met mediation succes was gebleken. Veel zaken hoefden niet meer naar de rechter.

In een brief lichtte Van der Steur gisteren toe waarom hij desondanks per direct geen geld meer vrijmaakt voor bemiddeling. Hoewel hij het nog steeds 'een zinvolle manier' vindt om strafzaken af te doen, acht hij na nader onderzoek de groep die er wat aan heeft te klein, de kosten te hoog en de besparingen te gering. Hij gebruikt het geld liever voor initiatieven 'waar meer slachtoffers mee gebaat zijn'.

Dat bemiddeling meer kost dan het oplevert, lijkt Recourt sterk. Zeker op de lange termijn. Door daders en slachtoffers samen aan tafel te zetten, kunnen kosten voor vervolging, berechting en uitvoering van de straf worden bespaard, concludeerden onderzoekers vorig jaar nog in hun evaluatie. Daar zou dan de hele justitiële keten van profiteren.

Recourt laat het er niet bij zitten en wil bij de begrotingsbehandeling van Veiligheid en Justitie eind volgende maand regelen dat er alsnog anderhalf miljoen euro wordt vrijgemaakt. Dat zou genoeg zijn om mediation landelijk te kunnen aanbieden. Hij speurt met oppositiepartijen SP, D66 en ChristenUnie de begroting af op zoek naar een geschikte dekking. De VVD schaart zich achter de minister.

Oud-rechter Recourt wil verder gaan dan experimenten; hij vindt het hoog tijd dat bemiddeling bij strafzaken in het hele land mogelijk wordt. "Het strafrecht is nu niet heel succesvol. Meer dan de helft van de daders gaat na een rechtszaak opnieuw de fout in. Als bedrijf zou je dan zeggen: 'Jongens, dit is niet de beste manier. Laten we verder zoeken.' Bemiddeling is niet het wondermiddel, maar het is wel beter dan wat we nu hebben."

Recourts droom is dat mediation uiteindelijk net zo vanzelfsprekend wordt als een taakstraf. "Bemiddeling herstelt de relatie tussen mensen en het evenwicht in de samenleving. Daarmee is de samenleving de grootste winnaar. Daar heeft het de grootste meerwaarde. Er is nu nog veel bekendheid. Het enthousiasme dat ik voel moet veel breder gaan leven."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden