Bemiddeling bij 800 vluchtelingen succes

Jobcoaches helpen bij het vinden van een baan of stageplek. 'Eerst Nederlands leren en dan aan de slag.'

De arts uit Irak die vier jaar geleden in Nederland asiel aanvroeg en nu chirurg in opleiding is bij het UMC Maastricht is de kers op de taart van Startbaan, een banenproject voor vluchtelingen. Bij de start van het project in 2013 was Firas Al-Khoury (30) uit Irak er al bij. Nu bijna drie jaar later tijdens de presentatie van de resultaten in een congreszaaltje in Amersfoort is hij er weer. "Hier is alles mogelijk", zegt de jonge arts. "Je moet alleen bewijzen dat je het aankan."

Het is Vluchtelingenwerk Nederland en het UAF gelukt om in drie jaar tijd bijna achthonderd vluchtelingen te helpen bij een studie of aan een baan of stageplek via het project Startbaan. Ruim tweehonderd jobcoaches hebben zich daar vrijwillig voor ingezet. De Nationale Postcodeloterij sponsorde het project met 3 miljoen euro.

De animo was groot: 2600 vluchtelingen meldden zich. Twee derde werd afgewezen omdat ze niet voldeden aan de minimumeisen voor bemiddeling. "We hebben het hier over de moeilijkste groep mensen om te plaatsen op de arbeidsmarkt", sprak Jan van Zijl, voorzitter van Vluchtelingenwerk, gisteren de zaal toe. "Het gaat om veelal getraumatiseerde vluchtelingen die alles achter hebben moeten laten."

Het zijn veelal heel laag opgeleide mensen met weinig tot geen werkervaring maar ook juist hoogopgeleiden van wie de diploma's in Nederland vaak niet geldig zijn.

Voor een gevluchte arts met vele jaren ervaring in zijn land van herkomst kan het heel naar zijn dat hij in Nederland niet aan de slag mag zonder extra opleidingen.

Al-Khoury heeft daar wel begrip voor. "Ik vind het een goede zaak dat de overheid de gezondheidszorg wil beschermen. Je moet laten zien dat je het echt kunt én dat je goed Nederlands spreekt, want voor een arts is goede communicatie met de patiënt heel belangrijk." De christelijke Irakees haalde in een razend tempo zijn examen Nederlands.

"Taal is heel belangrijk", zegt Mardjan Seighali, directeur van UAF, de organisatie die veel ervaring heeft met het begeleiden van hoog opgeleide vluchtelingen. "Werkgevers benadrukken dat steeds weer, dat ze willen dat de werknemers de Nederlandse taal goed beheersen. Vluchtelingen die zich goed kunnen uitdrukken, zijn makkelijker te begeleiden."

Een jobcoach van het project Startbaan regelde een stageplek voor Al-Khoury in een ziekenhuis in Venlo. Dat was een belangrijke eerste stap. De jobcoach hielp met het invullen van de formulieren die nodig waren voor een Big-registratie die elke arts in Nederland nodig heeft. Maar de jobcoach was vooral een steun en toeverlaat in moeilijke tijden. "Hij is nu als een soort grote broer voor me", vertelt de Irakees.

In het congreszaaltje gisteren zat maar een handvol vluchtelingen om zijn inspirerende verhaal te horen. Ook maar een tiental werkgevers. Vooral gemeenteambtenaren waren afgekomen op de afsluiting van het project. En ook mensen van het UWV. De vluchtelingenorganisaties probeerden zichzelf op het podium moed in te praten voor de toekomst. Want achthonderd vluchtelingen helpen is hartstikke knap. Veel van hen vonden een baan of leerplek in de zorg. Maar er staan alweer tienduizenden nieuwe asielzoekers klaar, en er zitten nog 600.000 mensen in Nederland zonder werk.

Directeur-generaal van het ministerie van sociale zaken Bernard ter Haar benadrukte dat zij er net zo goed bijhoren. Hij zei hoe belangrijk het is om vluchtelingen te zien "als mensen die wat willen en wat kunnen" en niet als probleem. "Ze moeten zo snel mogelijk de taal leren en werken. Dan krijgen ze het gevoel dat ze meedoen en meetellen", aldus Ter Haar.

Dat nodigde de vluchtelingenorganisaties direct uit om te vragen om geld. Zonder subsidie zijn deze mensen nauwelijks te helpen, terwijl dat nodig is. Ze kennen niemand, weten niet waar ze moeten zijn. Nu het project Startbaan is gestopt, zijn er minder middelen. Op de lange termijn is het de investering meer dan waard, benadrukten de sprekers.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden