Bemiddelaar verketterd na fiasco

AMSTERDAM - In Frankrijk is met ontzetting gereageerd op de mislukte poging van het Franse parlementslid Didier Julia om zijn twee gegijzelde landgenoten in Irak vrij te krijgen.

Vrijdagavond vertelde Julia in de Syrische hoofdstad Damascus de massaal meegereisde pers dat zijn veelbesproken missie nog geen resultaat had opgeleverd. De verbazing was groot, want een paar dagen eerder beloofde Julia nog een spoedige vrijlating: zijn medewerker Philippe Brett zou Christian Chesnot en Georges Malbrunot zelfs al gesproken hebben.

Voor de families gloorde er na zes weken onzekerheid plotseling weer hoop. De autoriteiten, bij wie irritatie viel te bespeuren, stelden zich terughoudend op. Het Elysée zei alleen dat er geen contact was geweest tussen president Jacques Chirac en Julia, en deed er verder het zwijgen toe.

Zaterdag werd Julia, die zich vrijdag verdedigde door er op te wijzen dat hij 'nog maar vier dagen bezig' is, van alle kanten onder vuur genomen. Regeringswoordvoeder Jean-François Copé noemde Julia's initiatief bijvoorbeeld 'buitengewoon betreurenswaardig', premier Jean-Pierre Raffarin waarschuwde dat mensen als Julia de gijzelaars in gevaar kunnen brengen.

Ten zuiden van Bagdad heeft de Iraakse politie zaterdagavond de lichamen gevonden van een man en een vrouw, vermoedelijk westerlingen. De man was onthoofd, de vrouw door het hoofd geschoten.

In Irak wordt behalve Chesnot en Malbrunot nog één westerling gegijzeld, de Britse ingenieur Kenneth Bigley. De Libische leider Kadafi heeft Bigleys broer Paul op diens verzoek beloofd te helpen. Bigley, die zelf alles probeert om zijn broer vrij te rkijegn, beklaagde zich zaterdag over 'een inval van Nederlandse agenten en Britse functionarissen' in zijn huis. Hij zou zijn verhoord omdat hij contact heeft met de groep die zijn broer vasthoudt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden