Update

Bemiddelaar Syrië hoopt op nieuwe kans

Lakhdar Brahimi Beeld epa
Lakhdar BrahimiBeeld epa

Zonder hoop op een snelle doorbraak is vandaag in Genève de tweede ronde begonnen van de vredesonderhandelingen over de oorlog in Syrië. De speciale VN-gezant Lakhdar Brahimi hoopt de afgezanten van de Syrische regering en van de pro-westerse oppositie te kunnen overtuigen dat ze zich serieus bereid verklaren te praten over een einde aan de oorlog en over wat voor bewind er daarna moet komen.

Hij wil maandag in Genève aan het begin van de tweede ronde gesprekken de partijen eerst apart spreken ter voorbereiding op gezamenlijk overleg. Dat zou enkele dagen kunnen duren. Brahami heeft blijkens een maandag opgedoken brief van hem aan de partijen dringend verzocht de wil te tonen om wat te maken van het vredesproces, dat op initiatief van het Kremlin en het Witte Huis is gestart.

De eerste ronde was van 22 tot 31 januari en leverde niets op. Wel was het een primeur dat de partijen met elkaar spraken. Ook beloofden ze toen iets aan de erbarmelijke toestand van belegerde burgers in Homs te doen. Afgelopen donderdag werd bekendgemaakt dat de strijdende partijen daar afspraken over hebben gemaakt. Maar de evacuatie van burgers en de hulpverlening aan de belegerde oude stad van Homs, zijn nu ook een geschilpunt tussen de onderhandelingspartners. Ze beschuldigen elkaar ervan de hulpverlening te hinderen.

Vredesovereenkomst
Onder leiding van Brahimi wordt deze week opnieuw geprobeerd de wrede burgeroorlog op zijn minst te temperen. Het officiële doel van de conferentie, een vredesovereenkomst en een overgangsregering zonder de huidige Syrische president Bashar al-Assad, lijkt geen haalbare kaart.

Wel komen de partijen tegen wil en dank tot elkaar. Assad vindt net als veel Syriërs in het land zelf dat de Nationale Coalitie (NC) die de oppositie in Genève vertegenwoordigt, maar een onbeduidend clubje ballingen is. En die zijn volgens Assad voor de kar gespannen van westerse machten en Arabische Golfstaten. Maar onder druk van Rusland nemen de gezanten van Assad de NC in Genève serieus. Dat laatste is voor de NC een opsteker en een reden om het niet te snel op te geven. De NC praat nu met Assad terwijl het eerst niet eens wilde komen zonder dat hij het veld ruimde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden