Bemiddelaar boekt succes bij beslechten van burenruzies

Na weken van nattigheid kan het nog even: een avond in de tuin rond de barbecue. Dat worden weer luidruchtige gesprekken over de schutting, terwijl uit de openstaande ramen muziek klinkt. Maar als het straks weer gaat regenen, verstomt het rumoer niet overal. In een land als het onze, waar veel mensen vaak niet alleen aan weerskanten, maar ook nog boven-, onder- en achterburen hebben, kun je je al snel aan de ander gaan ergeren.

Dat blijkt ook wel: steeds vaker slepen kwade buurtbewoners elkaar voor de rechter of moet er een al dan niet professionele bemiddelaar aan te pas komen om de gemoederen te sussen. Inzet van de twist is soms iets heel triviaals: naaldhakken op het parket of laat bezoek.

Uit recent onderzoek blijkt dat een op de tien Nederlanders ooit is verhuisd vanwege de buren en dat twaalf procent van de bevolking last heeft van de buren. Dat is veel, maar eigenlijk is dat getal niet verwonderlijk. Nederland slibt dicht, zeker in de stad wonen we dicht op elkaar. Bovendien: zoveel huishoudens zoveel leefstijlen, die misschien niet altijd even goed aansluiten op die van de buren. Het gezin met jonge kinderen staat om zes uur op, terwijl de buurman dan net terug is van zijn nachtdienst. Bij het allochtone gezin kringelen om tien uur ’savonds exotisch gekruide geuren onder de deur van het trappenhuis door, terwijl het bejaarde echtpaar dan juist wil gaan slapen.

Dat botst aan alle kanten met dat andere principe: kom niet aan onze woonomgeving, want die is heilig! Ons huis, onze tuin is een plek waar we ons terugtrekken, waar we bijkomen van ons inspannende leven elders – op school, op het werk.

Thuis moet het stil zijn en schoon, rustig en ontspannend. Dat zich dat niet zo goed verhoudt met de hobby’s van de buurman (hij klust, houdt van harde muziek en komt meestal pas diep in de nacht thuis), kan dan als iets kleins beginnen, maar uitgroeien tot regelrechte ergernis of zelfs ruzie.

Uit het onderzoek, gedaan door onderzoeksbureau De Vos en Jansen, blijkt dat geluidsoverlast verreweg de meest voorkomende klacht is. Op afstand gevolgd door het inpikken van parkeerplaatsen en troep rondom de woning. Twintig procent van de Nederlanders ergert zich bovendien aan het lawaai en de troep van huisdieren. Met kinderen heeft men aanzienlijk minder moeite; maar zes procent ergert zich aan de buurkinderen.

Inmiddels is een ware markt ontstaan omtrent ’burenleed’. Het internet staat vol met forums over ellendige ervaringen met vervelende buurmannen en -vrouwen. Burenhandboeken geven tips en trucs in het geval van ruzie met de buren. Maar een van de belangrijkste trends in het burenleedgebeuren is wel de opkomst van de buurtbemiddelaar: een vrijwilliger die ruziënde buren om de tafel zet en ze met zachte hand tot een goed gesprek dwingt. Een soort rijdende rechter, maar dan zonder camera’s.

Op veel plaatsen in het land is in de afgelopen jaren een begin gemaakt met het uit San Francisco afkomstige buurtbemiddelen. In Rotterdam bestaat het al een tijdje, Gouda heeft het, net als Zwolle. In Amsterdam is dit jaar een groep buurtbemiddelaars opgeleid.

Het idee erachter is eenvoudig: laat gebrouilleerde burgers zelf met elkaar in gesprek treden, zonder tussenkomst van een rechter of andere officiële instantie. Een bemiddelaar houdt een oogje in het zeil, maar de gesprekspartners moeten zelf tot een oplossing komen. Respect voor elkaar, neutraliteit en vertrouwelijkheid zijn de sleutelwoorden van een bemiddelingsgesprek. Aan het einde moet een aantal afspraken op papier staan. De buurtbemiddelaar belt na drie weken nog eens om te vragen hoe het ermee staat.

Denk bij die gemaakte afspraken niet direct aan iets groots of ingewikkelds. Soms kan het voldoende zijn om vast te leggen dat je elkaar vanaf dan weer vriendelijk groet in het trappenhuis of belooft je vuilnisbak niet meer op maandagmiddag buiten te zetten als de vuilnisman pas op dinsdagochtend komt.

Werkt dat? Ja, dat werkt. De ervaringen met buurtbemiddelen zijn positief. Als de twee partijen eenmaal met elkaar om de tafel zitten, komt er in 90 procent van de gevallen een oplossing die beide partijen tevreden stemt.

Verwonderlijk eigenlijk. Buurtbemiddelaars zijn leken en staan, op uitnodiging van de ene buur, ongevraagd bij de andere buur op de stoep. Maar bemiddeling werkt zo goed, zeggen enthousiastelingen, omdat het er niet om gaat een winnaar of verliezer aan te wijzen. Bij de rechter of andere juridische instantie gebeurt dat wél. Daar draait het om de feiten: Hoeveel decibel was de geluidsoverlast nu werkelijk? Hoe vaak heeft de hond in de tuin van de buurman gepoept? Dat je daar geen vrienden mee maakt, zal de advocaat worst wezen. Maar uiteindelijk moet je wel samen, in dezelfde buurt met elkaar verder. Gezelliger zal het er niet op worden, als meneer Jansen gelijk heeft gekregen en mevrouw De Vries op haar nummer is gezet. Maar als meneer Jansen en mevrouw De Vries in alle rust kunnen vertellen wat hen dwarszit, zonder daar direct op te worden afgerekend, is de uitkomst van de twist voor beiden veel beter te verteren – is de gedachte.

Blijft overeind dat het voorkomen van een burenruzie beter is dan het genezen ervan. Ook daartoe biedt het internet uitkomst. Met tips als ’rekening met elkaar houden’, ’af en toe een praatje maken’ en ’elkaar helpen’ moet het volgens de (ervarings)deskundigen gezellig kunnen blijven in de buurt. Elkaars beste vrienden hoeven we niet te worden, maar een goede buur zijn, is uiteindelijk helemaal niet zo moeilijk en kan een hoop opleveren. Want wie geeft er anders de plantjes water als we op vakantie zijn?

Sites en boek

Ervaringsdeskundigen van allerlei pluimage geven op internet volop tips en trucjes om de buurt een beetje leefbaar te houden. Een paar handreikingen om burenruzie te voorkomen. Wat je bijvoorbeeld beter niet kunt doen:

- Met de deuren smijten - Klussen zonder waarschuwing - Je autoalarm laten loeien - Rotzooi op het trappenhuis maken of laten staan - Wasmachine ’s nachts laten draaien - Honden laten blaffen

- Kinderen met schoenen aan laten rondrennen - Vuilnis te vroeg/te laat buitenzetten -’s Nachts uitgebreid koken - De straat vervuilen en motoren laten draaien

Tips en trucjes van ervaringsdeskundigen om de buurt leefbaar te houden

De site www.vervelend.com/buren gaat over vervelende buren, op www.themediationcompany.nl staat meer informatie over buurtbemiddeling.

Leven met je buren van J.G. Cuypers, uitgeverij Elmar, is een boekje over de rechten en plichten van buren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden